15 artikelen

meisje met felrode mobiel in haar handen
Kleurenblindheid
Artikel
5 minuten
Ontdek de vormen van kleurenblindheid en hoe ontwerpen en technologie aangepast kunnen worden om mensen met visuele beperkingen beter te ondersteunen.
closeup van een hand die met joystick zijn rolstoel bedient
Motorische beperkingen
Artikel
4 minuten
Motorische beperkingen kunnen grote invloed hebben op dagelijkse activiteiten, maar ook in het verder digitaliserende landschap. Ook deze groep mensen kan eenvoudig toegang krijgen tot digitale content. 
man die vingers achter zijn oor houdt
Auditieve beperkingen 
Artikel
3 minuten
Auditieve beperkingen, de oorzaken en gevolgen, en hoe technologie mensen met gehoorproblemen helpt om beter te communiceren en toegang te krijgen tot digitale content. 
wandelaar met taststok, straatbeeld
Visuele beperkingen
Artikel
4 minuten
Ontdek de verschillende soorten visuele beperkingen, van slechtziendheid tot blindheid. Hoe beïnvloeden deze aandoeningen het dagelijks leven en welke oplossingen er zijn voor betere toegankelijkheid.
man met ogen gesloten bedient zijn mobiel die hij bij zijn oor houdt
Soorten permanente beperkingen
Artikel
4 minuten
Waarom zijn toegankelijke digitale publicaties essentieel voor mensen met een beperking. Hoe dragen WCAG-richtlijnen bij aan inclusie en wat kun je doen om content voor iedereen toegankelijk te maken.
vrouw met ineengevouwen handen onder de kin in gedachten en zittend aan bureau
Permanente, situationele en tijdelijke beperkingen
Artikel
3 minuten
Toegankelijkheid gaat verder dan permanente beperkingen, het betreft ook tijdelijke en situationele uitdagingen, zoals herstel na een blessure. Hoe kunnen digitale platforms en content aangepast worden om voor iedereen gebruiksvriendelijker te zijn.
persoon bedient een brailleleesregel
Hulptechnologie: software en hardware
Artikel
8 minuten
Ontdek hoe hulptechnologie software en hardware inzet om digitale content toegankelijker en inclusiever te maken voor iedereen.
jong persoon leest op ipad met hond naast zich
Hulptechnologie: praktische voorbeelden
Artikel
3 minuten
Hulptechnologieën maken digitale content toegankelijker voor iedereen. Ontdek hoe tools zoals voorleesfuncties en spraakbesturing barrières wegnemen.
jonge dame wijst iets aan op een beeldscherm met code; een andere persoon kijkt ernaar
Hulptechnologie: inzicht in gebruik
Artikel
4 minuten
Je maakt digitale content toegankelijk voor alle lezers. Ontdek hoe algemene en hulptechnologie digitale content voor iedereen waarneembaar en bedienbaar maken.
handen van een persoon die iets tekent met een touchpoint op een ipad
Wel of geen tekstalternatief bij afbeeldingen
Artikel
6 minuten
Toegankelijke beeldcontent maken vraagt dikwijls om tekstalternatieven. Toch is dat niet altijd vereist. Of überhaupt een tekstalternatief nodig is en wat de inhoud ervan moet zijn, hangt vaak af van de context van het beeld. Lees meer.
jonge vrouw kijkt vanaf haar bureau met beeldscherm naar achteren over haar schouder
Terminologie toegankelijk beeld
Artikel
5 minuten
Er worden nogal wat termen gebruikt als het gaat om toegankelijk beeld. Alternatieve teksten, alt-teksten, beeldbeschrijving. Wat is wat? In dit artikel leggen we het je uit.
hand die op doorzichtig bord structuur van een website tekent met dikke stift
WCAG-criterium 1.4.5: Vermijd beeld van tekst
Artikel
4 minuten
Beeldcontent maak je toegankelijk door WCAG-succescriterium 1.1.1 op te volgen. Ook kennis van WCAG-criterium 1.4.5 is handig. Dat heeft alles te maken met zogenaamde ‘afbeeldingen van tekst
persoon werkend met twee beeldschermen waarop kleurrijke afbeeldingen staan
Toegankelijk beeld: WCAG-criterium 1.1.1 uitgelegd
Artikel
6 minuten
Beeldcontent in jouw publicatie wil je ontsluiten voor iedereen. WCAG-succescriterium 1.1.1 is daarbij leidend, met termen als ‘niet-tekstuele content’, ‘tekstalternatief’, ‘alternatieve tekst’ en ‘gelijkwaardig doel’. Wat betekenen die en wat kun jij met dit belangrijke criterium in de praktijk?