Voor hoeveel mensen is toegankelijk publiceren belangrijk

Iedereen profiteert van toegankelijk publiceren

De wereld wordt steeds digitaler en het is moeilijk voor te stellen hoe we zonder computer of onze smartphone zouden leven. Toch is de digitale wereld niet voor iedereen even toegankelijk. Wereldwijd zijn er meer dan 1 miljard mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of cognitieve beperking. In Nederland gaat het om ongeveer 2,5 miljoen mensen, oftewel zo’n 15% van de totale bevolking. Voor deze groep mensen kan het een grote uitdaging zijn om mee te doen in de steeds verder digitaliserende samenleving, bijvoorbeeld bij het online kopen van producten, het vinden van informatie, het lezen van een e-book of het communiceren met anderen.

Mensen met een beperking in Nederland

Om iedereen op een gelijkwaardig niveau mee te laten doen en lezen, is het dus belangrijk om toegankelijk te publiceren. Maar hoeveel mensen hebben daar eigenlijk baat bij? De cijfers over mensen met een beperking kunnen nogal variëren, omdat beperkingen niet altijd goed worden geregistreerd. Het CBS meldt bijvoorbeeld dat er in Nederland circa 2,5 miljoen mensen zijn die kampen met een lichamelijke, zintuiglijke of cognitieve beperking. En daar komen ook nog de mensen bij met bijvoorbeeld een tijdelijke of situationele beperking. Deze mensen hebben vaak extra ondersteuning nodig om online informatie te vinden of om te communiceren.

Visuele beperkingen

Volgens de website Volksgezondheid en Zorg hebben in Nederland ruim een miljoen mensen een zogeheten gezichtsstoornis. Daaronder vallen o.a. staar, glaucoom, maculadegeneratie, retinopathie en blindheid. Van deze groep zijn 456.000 mannen en 583.000 vrouwen.  

Daar bovenop hebben in Nederland zo’n 700.000 mensen een vorm van kleurenblindheid. Dit komt voor bij grofweg 8% van de mannen en 0,4% van de vrouwen. Deuteranomalie, een aandoening die de waarneming van groen verhoogt, komt het meest voor. 

Neurodiversiteit en cognitieve beperkingen 

Mensen hebben verschillende manieren om informatie te verwerken, te lezen en te begrijpen. Sommigen hebben moeite met lezen door dyslexie, anderen zijn snel afgeleid door AD(H)D, autisme (ASS) of andere neurologische of cognitieve verschillen.  

Volgens de Inspectie van Onderwijs zijn er in Nederland circa 1,2 miljoen mensen met dyslexie. Tot aan het einde van de basisschooltijd heeft zo’n 7,5% van de kinderen een dyslexieverklaring, aan het einde van de middelbareschooltijd is dat ongeveer 14%. Daarnaast heeft ongeveer 1% van de bevolking een vorm van autisme (ASS), en heeft 5 tot 7% van de volwassenen en 5% van de kinderen ADHD.  Meer hierover lees je in het artikel over neurodiverse en cognitieve beperkingen.

Auditieve en motorische beperkingen 

Ook mensen met auditieve en motorische beperkingen vormen een groot percentage van de Nederlandse bevolking. Er zijn circa anderhalf miljoen dove of slechthorende mensen en 1,4 miljoen mensen met een motorische beperking. Van deze laatste groep zijn er ongeveer 250.000 rolstoelafhankelijk, waarvan 150.000 mensen permanent.

Overige (tijdelijke en situationele) beperkingen 

En laten we de grote groep mensen niet vergeten die geen handicap hebben, maar wel moeite hebben met lezen. Denk hierbij aan mensen die de taal niet machtig zijn of laaggeletterd zijn. Dit geldt voor één op de zes mensen, ofwel zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland. Maar er zijn ook mensen met een tijdelijke (lees)beperking, of alleen in bepaalde situaties. Zo is een krant omslaan met je arm in het gips niet makkelijk en kun je geen boek lezen terwijl je autorijdt.

Situationele beperkingen bestaan ook. Zoals de naam al zegt: de situatie, omgeving of context beperkt je dan. Als je bijvoorbeeld in de trein zit en tijdelijk geen toegang tot geluid hebt. Of als je een baby op je arm draagt en je je handen niet vrij hebt om door een website te scrollen. In dit soort situaties kan het lastig zijn om digitale inhoud volledig te gebruiken. 

Waarom zijn toegankelijke digitale publicaties belangrijk

Al met al heeft een behoorlijk grote groep mensen in Nederland te maken met een (tijdelijke) beperking. Wanneer je informatie op een toegankelijke manier aanbiedt, maak je het voor deze groep mogelijk om mee te doen, net als ieder ander. Het is dus belangrijk dat websites, apps, platforms en andere digitale content door iedereen te gebruiken zijn. Je voorziet hiermee in een grote behoefte. En dat geldt niet alleen voor mensen met een beperking, want uiteindelijk hebben we allemaal baat bij een beter toegankelijke (digitale) wereld.

Gelijke kansen voor iedereen

Toegankelijk publiceren is dus van essentieel belang voor miljoenen mensen in Nederland. Door het digitale landschap en alle soorten (digitale) content toegankelijk te maken voor iedereen, dragen we bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft. Makkelijk voor iedereen, mogelijk voor mensen met een beperking.  

Bronnen: Centraal Bureau voor de Statistiek, VZInfo.nl, Nivel Zorgregistraties eerste lijn, Sociaal en Cultureel Planbureau, kleurenblindheid.nl.

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief