Kleurenblindheid

Wie kleurenblind is neemt de wereld anders waar

Een visuele beperking is een verminderd vermogen om visuele informatie waar te nemen en dit kan variëren van milde tot ernstige vormen van gezichtsverlies. De meest voorkomende vormen zijn blindheid en slechtziendheid, maar ook binnen die vormen zien we nog allerlei variaties en gradaties. Zo ziet de één vrijwel niets (meer), heeft de ander een beperkt gezichtsveld en is weer een ander verziend of bijziend. En dan hebben we het nog niet gehad over kleurenblindheid: mensen die moeite hebben met het onderscheiden of zien van bepaalde kleuren.

Mensen met kleurenblindheid in Nederland

In Nederland hebben ongeveer 700.000 mensen een vorm van kleurenblindheid. Net als andere vormen van visuele beperkingen brengt leven met kleurenblindheid dagelijkse uitdagingen met zich mee. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op het gebruik van digitale content, waaronder de interpretatie van bijvoorbeeld grafieken of visuele informatie. Ook is het lastig om (kleur) waarschuwingen te begrijpen of om opdrachten te doen, maar vormen ook simpelere dagelijkse dingen zoals het kiezen van bij elkaar passende kleding een uitdaging.

Niet zien of herkennen van basiskleuren

Door het niet herkennen van basiskleuren kan de wereld om je heen er volledig anders uitzien, dan voor iemand die wel kleuren kan zien en onderscheiden. Het gaat dan vooral om de drie basiskleuren blauw, groen en rood. Met die kleuren kunnen alle andere kleuren worden samengesteld. Door het niet zien of herkennen van (een van) deze basiskleuren is er een totaal andere kleurenperceptie van de wereld.

Verminderde gevoeligheid lichtsignalen

De hersenen zorgen ervoor dat je kleuren kunt waarnemen als reactie op licht dat door voorwerpen wordt weerkaatst, uitgestraald of doorgelaten. Het kleurengamma dat we met onze ogen kunnen zien, hangt af van onze gevoeligheid voor lichtsignalen met een korte, middellange of lange golflengte. Mensen die kleurenblind zijn, hebben een verminderde gevoeligheid voor die lichtsignalen. Ze kunnen hierdoor het verschil tussen bepaalde kleuren niet zien, of zien helemaal geen kleuren.

Kleurzienstoornis: niet goed waarnemen van kleuren

Lichtgevoelige cellen in het netvlies van het oog, de staafjes en kegeltjes, zorgen voor het zien. Kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het waarnemen van kleuren en daarvan zijn er drie soorten: voor rood, groen en blauw. Als deze kegeltjes niet goed werken, kan er een kleurenzienstoornis ontstaan.

Vormen van kleurenblindheid

Normaal kleurenzicht wordt trichromatopsie genoemd, waarbij je waarneming van de drie basiskleuren goed is. Zodra je een optimale gevoeligheid hebt voor één of meer van die kleuren, waardoor de waarneming van kleuren verandert, is sprake van kleurenblindheid. Dit kunnen we weer onderverdelen in 4 vormen:

  • Achromatopsie: verminderde waarneming van alle kleuren 
  • Monochromatopsie: waarneming van één kleur gaat goed 
  • Dichromatopsie: waarneming van twee kleuren gaat goed 
  • Anomale trichromatopsie: één van de drie kleuren heeft optimale gevoeligheid  

Meest voorkomende vorm: rood-groenkleurenblindheid

De meest voorkomende vorm van kleurenblindheid, rood-groenkleurenblindheid, is het niet of niet goed mogelijk om onderscheid te maken tussen rood- en groentinten. Dit komt het meest voor bij mannen. Zo’n 1 op de 12 mannen (8%) heeft deze (erfelijke) vorm van kleurenblindheid. Bij vrouwen ligt dat percentage een stuk lager; namelijk 0,4%, ofwel 1 op de 250 vrouwen. Het gaat meestal om deuteranomalie, waarbij de gevoeligheid voor groen afwijkend is.

Verschillende testen

Om te testen of je kleurenblind bent, kun je verschillende tests doen. De meeste bekende is de Ishihara-test, waarbij je een reeks afbeeldingen te zien krijgt met daarom gekleurde stipjes die een cijfer of vorm laten zien. Zonder kleurenblindheid kun je het cijfer of de vorm met gemak zien of lezen. Ben je kleurenblindheid dan heb je waarschijnlijk moeite om dit te zien of lezen. 
Dit is een voorbeeld van de Ishihara-test: de bolletjes in de tinten bruin, oranje en groen vormen samen een ronde vorm met in het midden een getal.

In de afbeelding rechts zul je:  

  • met normaal zicht het getal ‘74’ zien;
  • met totale kleurenblindheid geen enkel getal zien;
  • met rood-groen kleurenblindheid ‘21’ lezen.

Als je kleurenblind bent, kun je dus moeite hebben met het begrijpen van content waarin via kleur wordt gecommuniceerd. Denk bijvoorbeeld aan specifieke afbeeldingen of een diagram. Dit kan bijvoorbeeld erg lastig zijn op school of op de werkvloer.

Voorbeeld van Ishihara-test. Het getal 74 bestaat uit groene bolletjes, de achtergrond uit rode bolletjes.

Alternatieve manieren om informatie over te brengen

Kleurenblindheid kan een behoorlijke invloed op het dagelijks leven van mensen hebben. Denk aan het gebruik van technologie en het zien en begrijpen van visuele informatie, zoals grafieken en waarschuwingen. Om ervoor te zorgen dat al deze (digitale) informatie beter te begrijpen is voor mensen met kleurenblindheid, is het belangrijk om bij ontwerpen rekeningen te houden met het gebruik van bepaalde kleuren(combinaties) en om kleuren/afbeeldingen/diagrammen te combineren met tekst of symbolen. In de artikelen van het thema Kleur en toegankelijk publiceren lees je hier meer over.

Bronnen: Dedicon, kleurenblindheid.nl, Shinobu Ishihara , Wikimedia Commons

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief