Hoe voldoe je met je digitale publicaties aan de wet? Welke standaarden of normen moet je handhaven? Dit artikel geeft antwoord: EPUB Accessibility en WCAG
Toegankelijke publicaties verbeteren de gebruikerservaring
Artikel
4 minuten
Toegankelijk publiceren bevordert niet alleen inclusiviteit. Het verbetert ook de gebruikerservaring. Voor iedereen. Lees over innovaties, praktische tips en voorbeelden.
Voldoen aan wetgeving met toegankelijke publicaties
Artikel
3 minuten
Toegankelijk publiceren is niet alleen een strategische en verantwoorde keuze, maar ook een wettelijke verplichting. Lees over de Toegankelijkheidsakte (EAA), deadlines en eisen voor uitgeverijen.
Toegankelijk publiceren: kostenpost of strategische investering
Artikel
4 minuten
Toegankelijk publiceren vraagt om de nodige investeringen, maar het draagt ook bij aan hogere omzet, lagere kosten en versterking van je merk. En meer nog veel meer! Lees verder.
Toegankelijke publicaties verbeteren niet alleen de gebruikerservaring, maar zorgen ook voor meer consistentie, flexibel hergebruik en efficiëntie. En een kwaliteitsslag van het publicatieproces. Lees hoe dit werkt.
Het VN-Verdrag Handicap bevordert toegankelijkheid en gelijkwaardigheid. Overheden en organisaties zijn verplicht barrières te verwijderen en iedereen te betrekken.
Het VN-Verdrag van Marrakesh bevordert wereldwijd toegankelijke lectuur voor mensen met een leeshandicap door uitzonderingen in auteurswetten en internationale uitwisseling.
Digitale toegankelijkheid is wettelijk verplicht voor overheden. Websites en apps moeten voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met beperkingen.
De Regeling Toegankelijke Lectuur biedt mensen met een leesbeperking toegang tot aangepaste boeken en publicaties via een uitzondering in de Auteurswet.
De Europese Toegankelijkheidsakte (EAA) verplicht uitgevers om e-books vanaf 28 juni 2025 toegankelijk te maken volgens vastgestelde richtlijnen voor gebruiksgemak en inclusie.
Toegankelijk publiceren levert uitgevers meer op dan doorgaans wordt gedacht. In dit artikel geven we 10 overtuigende argumenten waarom toegankelijke publicaties het investeren waard is.
Toegankelijke beeldcontent maken vraagt dikwijls om tekstalternatieven. Toch is dat niet altijd vereist. Of überhaupt een tekstalternatief nodig is en wat de inhoud ervan moet zijn, hangt vaak af van de context van het beeld. Lees meer.
Er worden nogal wat termen gebruikt als het gaat om toegankelijk beeld. Alternatieve teksten, alt-teksten, beeldbeschrijving. Wat is wat? In dit artikel leggen we het je uit.
Beeldcontent maak je toegankelijk door WCAG-succescriterium 1.1.1 op te volgen. Ook kennis van WCAG-criterium 1.4.5 is handig. Dat heeft alles te maken met zogenaamde ‘afbeeldingen van tekst
Beeldcontent in jouw publicatie wil je ontsluiten voor iedereen. WCAG-succescriterium 1.1.1 is daarbij leidend, met termen als ‘niet-tekstuele content’, ‘tekstalternatief’, ‘alternatieve tekst’ en ‘gelijkwaardig doel’. Wat betekenen die en wat kun jij met dit belangrijke criterium in de praktijk?