Digitale Toegankelijkheid van de Overheid

Digitoegankelijkheid wettelijk verplicht voor overheden

Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen, ook mensen met beperkingen, gebruik kan maken van online diensten. In Nederland is dit wettelijk verplicht voor overheidsinstanties volgens het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid. Sinds 2020 gelden de regels voor websites en sinds 2021 ook voor apps. Overheidsinstanties moeten voldoen aan strenge eisen en hierover verantwoording afleggen via een toegankelijkheidsverklaring. Hoewel de wet specifiek voor de overheid geldt, is digitale toegankelijkheid ook voor bedrijven belangrijk vanwege een betere gebruikerservaring en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit draagt bij aan een inclusieve samenleving waarin niemand wordt buitengesloten.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij, ook online. Miljoenen Nederlanders hebben een beperking, zoals slechtziendheid, doofheid, motorische beperkingen of moeite met lezen en schrijven. Toegankelijke websites en apps zorgen ervoor dat ook zij gebruik kunnen maken van digitale diensten. Zo blijft niemand achter.

Wettelijke verplichting voor de overheid

Digitale toegankelijkheid is niet alleen wenselijk, maar ook wettelijk verplicht voor overheidsinstanties. Sinds oktober 2016 is de Europese richtlijn voor toegankelijke websites en mobiele apps van kracht. In Nederland is dit vastgelegd in het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid.

Wat betekent dit in de praktijk?

Overheidswebsites en -apps moeten voldoen aan strenge toegankelijkheidseisen. Denk hierbij aan gebruiksvriendelijke navigatie, goede leesbaarheid en ondersteuning voor hulpmiddelen zoals schermlezers. Deze eisen gelden sinds september 2020 voor websites en sinds juni 2021 ook voor mobiele apps.

Toegankelijkheidsverklaring: Verantwoording afleggen

Overheidsinstanties moeten niet alleen aan de eisen voldoen, maar ook publiekelijk verantwoording afleggen. Dit doen ze door een toegankelijkheidsverklaring op hun website te publiceren. Daarin staat in hoeverre de website of app voldoet aan de wettelijke eisen en welke verbeterpunten er nog zijn.

En bedrijven en andere organisaties?

Hoewel de wetgeving specifiek voor de overheid geldt, is digitale toegankelijkheid ook voor bedrijven en andere organisaties belangrijk. Een toegankelijke website zorgt voor meer bezoekers, een betere gebruikerservaring en draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Als iedereen meedoet, kan iedereen meedoen

Door te investeren in digitale toegankelijkheid zorgt de overheid ervoor dat álle burgers toegang hebben tot essentiële online diensten. Zo maken we samen een inclusieve samenleving mogelijk.

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief