Maak toegankelijkheid een prioriteit

Wat het VN-Verdrag Handicap voor jou betekent

Het VN-Verdrag Handicap staat voor gelijke rechten en kansen voor mensen met een beperking. Sinds 2016 is Nederland verplicht om toegankelijkheid te bevorderen en drempels weg te nemen. Dit betekent dat overheden en organisaties maatregelen moeten nemen om iedereen te betrekken in onderwijs, werk en om openbare informatie te begrijpen. Ervaringsdeskundigen spelen hierbij een cruciale rol. Wil je weten hoe dit verdrag jouw organisatie beïnvloedt en welke stappen je kunt zetten voor een inclusieve samenleving? Lees verder en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een toegankelijke toekomst voor iedereen.

Toegankelijkheid is steeds belangrijker. Als uitgever of dienstverlener krijg je te maken met strengere regels. Maar waar komen die regels vandaan? Het VN-Verdrag Handicap is een belangrijke basis. Dit verdrag heeft namelijk grote gevolgen gehad, zoals de uitbreiding van de Wet Gelijke Behandeling voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Maar er is meer.

Wat is het VN-Verdrag Handicap?

Het VN-Verdrag Handicap is een internationale afspraak die voortkomt uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het werd in 2006 opgesteld en geldt voor alle VN-lidstaten die het ondertekenen en in nationale wetten omzetten. Nederland deed dit in 2016 als een van de laatste landen.

Wat veranderde in Nederland?

Sinds de ondertekening in 2016 heeft Nederland belangrijke stappen gezet:

  • Uitbreiding Wet Gelijke Behandeling: Sinds 2017 geldt deze wet ook voor goederen en diensten. Mensen met een handicap kunnen nu doeltreffende aanpassingen vragen.
  • Algemene Norm Toegankelijkheid: De overheid stelde een norm in die toegankelijkheid verplicht maakt.
  • College voor de Rechten van de Mens: Dit instituut behandelt vragen en klachten over ontoegankelijkheid.

Een nieuwe kijk op mensen met een handicap

Het VN-Verdrag Handicap heeft de manier veranderd waarop we naar mensen met een handicap kijken. Voorheen werden zij vaak gezien als afhankelijk van zorg of liefdadigheid. Nu staat gelijkwaardigheid centraal: mensen met een handicap hebben dezelfde rechten als ieder ander.

Niets over ons zonder ons

Een belangrijke slogan bij dit verdrag is: Niets over ons, zonder ons. Dit betekent dat ervaringsdeskundigen actief betrokken moeten worden bij het maken van beleid en wetten. Overheden en organisaties zijn hier zelfs wettelijk toe verplicht.

Wat zijn de belangrijkste doelen?

Het doel van het VN-Verdrag Handicap is het bevorderen, het beschermen en het waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Daarbij draait VN-Verdrag Handicap om drie kernwaarden:

  • Toegankelijkheid: Iedereen moet zonder drempels kunnen deelnemen aan de samenleving.
  • Persoonlijke Autonomie: Mensen met een handicap bepalen zelf hoe zij willen leven.
  • Volledige Participatie: Iedereen moet mee kunnen doen in onderwijs, werk, en het openbare leven.
  • Zelfstandig wonen
  • Naar school gaan
  • Gebruik maken van het openbaar vervoer
  • Toegang tot werk
  • Informatie van de overheid begrijpen en erop kunnen vertrouwen 
    De overheid is verantwoordelijk voor het realiseren van deze rechten. Dit betekent dat gemeenten, provincies en het Rijk toegankelijkheid actief moeten bevorderen.

Doe Mee!

Wil je dat jouw organisatie voldoet aan de regels én bijdraagt aan een inclusieve samenleving? Maak toegankelijkheid een prioriteit. Iedereen verdient een gelijke kans, zonder barrières.

In deze video legt toegankelijkheidsexpert Marian Oosting je uit wat het VN-verdrag Handicap betekent:

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief