Voldoen aan wetgeving met toegankelijke publicaties
Europese Toegankelijkheidsakte: toegankelijk publiceren is noodzaak
De Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, EAA) uit 2019 speelt een centrale rol in de regelgeving rondom toegankelijkheid. Deze akte is relevant voor een breed scala aan digitale producten en diensten, zoals geldautomaten en audiovisuele mediadiensten. Voor uitgeverijen ligt de focus vooral op websites, webshops en e-books. In 2023 is de EAA in Nederland omgezet in nationale wetgeving via een algemene implementatiewet, wat heeft geleid tot een aantal wijzigingen van bestaande wetten, waaronder:
- De Wet Gelijke Behandeling op Grond van Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/CZ)
- Het Burgerlijk Wetboek
- De Wet handhaving consumentenbescherming
Voor uitgeverijen zijn de wijzigingen in deze wetten van cruciaal belang, met name de eisen die worden gesteld aan digitale toegankelijkheid.
Toegankelijkheidseisen voor e-books
De Algemene Maatregel van Bestuur e-boekdiensten beschrijft waaraan uitgeverijen moeten voldoen als zij e-books aanbieden. Kort samengevat moeten e-books en alle bijbehorende diensten, zoals webshops, catalogi, distributieplatformen en leesapps, voldoen aan specifieke toegankelijkheidseisen.
Het Commissariaat voor de Media is aangewezen als toezichthouder. Zij kunnen boetes opleggen of een last onder dwangsom inzetten bij niet-naleving. Deze verplichtingen gelden vanaf 28 juni 2025 voor alle nieuwe digitale boeken en diensten. Voor bestaande titels (de zogenaamde backlist) geldt de deadline van 28 juni 2030.
Verplichte toegankelijkheid vanaf het begin
Een belangrijk verschil met eerdere wetgeving is dat toegankelijkheid nu aan de bron (bij de aanbieders) geregeld moet zijn. Voorheen konden mensen met een beperking aanpassingen aanvragen als zij ergens tegenaan liepen. Met de EAA verschuift deze verantwoordelijkheid naar de aanbieders. De producten en diensten moeten direct toegankelijk zijn. En de bewijslast ligt bij de uitgeverijen, niet meer bij de mensen met een beperking.
Uitzonderingen, overgangsbepalingen en specifieke critera
Wil je meer weten over wetgeving rondom toegankelijk publiceren? Bekijk dan het thema Wetgeving. Hier vind je informatie over uitzonderingen, overgangsbepalingen, specifieke criteria waaraan voldaan moet worden en meer.
Als je naar aanleiding van dit onderwerp liever van gedachten wilt wisselen met een expert van Dedicon, dan kan dat natuurlijk ook. Onze experts begeleiden je bij elke stap in het proces: van bewustwordingssessies en trainingen tot de implementatie van toegankelijke oplossingen. Hoe we dat doen? Bekijk de mogelijkheden op deze website, stap gerust eens binnen of stel een vraag. Kortom, kom verder!
Live Q&A met onze expert
Even sparren met een expert. Of tussen de bedrijven door een praktische vraag stellen. Dat kan! Vraag een live Q&A-sessie aan. Krijg snel en deskundig antwoord op jouw vraag. Online. Geheel vrijblijvend.
Rondje van het Huis.