Regeling Toegankelijke Lectuur

Toegang tot boeken, tijdschriften en andere publicaties voor iedereen

Lezen is voor velen vanzelfsprekend, maar wat als dat niet zo is? De Regeling Toegankelijke Lectuur zorgt ervoor dat mensen met een leesbeperking toegang krijgen tot aangepaste boeken en publicaties. Ontdek hoe deze regeling werkt, welke organisaties erbij betrokken zijn en hoe ze bijdragen aan een inclusieve toekomst. Ontdek in dit artikel hoe kennis, educatie en persoonlijke ontwikkeling toegankelijk worden voor iedereen!

Lezen is voor velen vanzelfsprekend, maar wat als dat niet zo is? Dankzij de Regeling Toegankelijke Lectuur hebben mensen met een leesbeperking toegang tot boeken, tijdschriften en andere publicaties in een aangepast formaat.

Wat is de Regeling toegankelijke lectuur?

De Regeling Toegankelijke Lectuur bestaat sinds 1985 en is onlangs vernieuwd door de Mediafederatie, de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Dedicon. Deze regeling beschrijft hoe en onder welke voorwaarden auteursrechtelijk beschermde publicaties mogen worden omgezet naar toegankelijke versies, zoals gesproken boeken of braille-uitgaven. De uitvoering van deze regeling is in goede afstemming met de rechthebbenden overeengekomen. 

Hoe werkt het?

Door een uitzondering in artikel 15 van de Auteurswet mogen erkende organisaties zoals Dedicon kopieën maken van beschermde werken. Dit betekent dat mensen met een leesbeperking toegang krijgen tot publicaties die anders niet beschikbaar zouden zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Toegankelijke lectuur opent deuren naar kennis, educatie en persoonlijke ontwikkeling. Of het nu gaat om studiemateriaal, romans of vakliteratuur, deze regeling zorgt ervoor dat niemand wordt buitengesloten.

Samen maken we verschil

Dankzij samenwerking tussen uitgevers, bibliotheken en gespecialiseerde organisaties bouwen we aan een inclusieve toekomst waarin lezen toegankelijk is voor iedereen!

In deze video legt toegankelijkheidsexpert Marian Oosting je uit wat de Regeling Toegankelijke Lectuur inhoudt:

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief