Lezen is voor velen vanzelfsprekend, maar wat als dat niet zo is? Dankzij de Regeling Toegankelijke Lectuur hebben mensen met een leesbeperking toegang tot boeken, tijdschriften en andere publicaties in een aangepast formaat.
Wat is de Regeling toegankelijke lectuur?
De Regeling Toegankelijke Lectuur bestaat sinds 1985 en is onlangs vernieuwd door de Mediafederatie, de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Dedicon. Deze regeling beschrijft hoe en onder welke voorwaarden auteursrechtelijk beschermde publicaties mogen worden omgezet naar toegankelijke versies, zoals gesproken boeken of braille-uitgaven. De uitvoering van deze regeling is in goede afstemming met de rechthebbenden overeengekomen.
Hoe werkt het?
Door een uitzondering in artikel 15 van de Auteurswet mogen erkende organisaties zoals Dedicon kopieën maken van beschermde werken. Dit betekent dat mensen met een leesbeperking toegang krijgen tot publicaties die anders niet beschikbaar zouden zijn.
Waarom is dit belangrijk?
Toegankelijke lectuur opent deuren naar kennis, educatie en persoonlijke ontwikkeling. Of het nu gaat om studiemateriaal, romans of vakliteratuur, deze regeling zorgt ervoor dat niemand wordt buitengesloten.
Samen maken we verschil
Dankzij samenwerking tussen uitgevers, bibliotheken en gespecialiseerde organisaties bouwen we aan een inclusieve toekomst waarin lezen toegankelijk is voor iedereen!
In deze video legt toegankelijkheidsexpert Marian Oosting je uit wat de Regeling Toegankelijke Lectuur inhoudt: