lachende man middelbare leeftijd met baard

Toegankelijk publiceren

Tekst en beeld moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dedicon helpt uitgeverijen met brontoegankelijk publiceren. Of je nu de essentie van toegankelijk publiceren wilt begrijpen, je vaardigheden wilt verbeteren of opdrachten moet verstrekken en controleren, Dedicon staat voor je klaar. 

Kom verder!

Toegankelijk publiceren: zo doe je dat

Thema: EPUB

Icon epub
Lees over toegankelijke EPUB’s: over de richtlijnen en de toepassing daarvan. Welke eisen zijn verplicht en welke sterk aanbevolen. Lees over het enige échte toegankelijke format is voor e-books.
Icon beeldbeschrijving

Thema: Beeld en toegankelijk publiceren

Maak kennis met de belangrijkste richtlijnen (WCAG 1.1.1. en WCAG 1.4.5.) voor toegankelijke afbeeldingen en wat die richtlijnen voor jou betekenen. En nog iets meer.
Icon kleur

Thema: Kleur en toegankelijk publiceren

Kleur en contrast zijn essentieel voor digitale toegankelijkheid. Ontdek hoe je kleur effectief en volgens WCAG-richtlijnen inzet, met praktische tips en toetsingsmethoden.

Toegankelijk publiceren: dit moet je weten

Thema: WCAG

Icon wcag
Maak toegankelijke content met WCAG, EPUB Accessibility en PDF/UA. richtlijnen Maak kennis met standaarden en richtlijnen voor inclusieve, gebruiksvriendelijke digitale publicaties.
Icon waarom toegankelijk publiceren

Thema: Waarom toegankelijk publiceren

Ontdek waarom toegankelijk publiceren een slimme investering is voor uitgeverijen. Financiële voordelen, verbeterde kwaliteit, bereik: toegankelijkheid loont.
Icon voor wie toegankelijk publiceren

Thema: Voor wie toegankelijk publiceren

Waarom toegankelijke digitale publicaties essentieel zijn voor de 2,5 miljoen mensen met een beperking in Nederland. En plezierig zijn voor alle lezers.

Meestgestelde vragen over toegankelijk publiceren

Waarom moeten we onze publicaties toegankelijk maken als Dedicon dat al doet?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Ja, het klopt dat Dedicon publicaties omzet naar een aangepaste leesvorm. Dat doen we achteraf, als een publicatie al is uitgegeven. En uitsluitend voor een specifieke doelgroep; voor mensen met een leesbeperking. Dat doen we al meer dan 65 jaar. Toch is het noodzakelijk dat uitgeverijen zelf aan de slag gaan met toegankelijkheid, zodat íedereen – ongeacht beperking – direct toegang heeft tot publicaties. Wil je weten hoe dat precies zit, lees dan het artikel over toegankelijk publiceren aan de bron."

Is het verplicht om een e-book toegankelijk te maken?
Portretfoto Marian Oosting

Marian Oosting, Toegankelijkheidsexpert: "Ja, dat is per 28 juni 2025 verplicht. Hiervoor zijn regels opgesteld. De boeken die voor die tijd gepubliceerd zijn (zgn. backlist) moeten per 28 juni 2030 toegankelijk zijn. Het Commissariaat voor de Media ziet hierop toe en kan boetes uitdelen. Op de wet zijn uitzonderingen van toepassing."

Mijn digitale content moet voldoen aan WCAG niveau AA. Dan hoef ik toch alleen naar de criteria onder AA te kijken?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Nee, je moet ook voldoen aan de criteria onder niveau A. Deze criteria behandelen andere elementen met andere oplossingen en geven de grootste toegankelijkheidspijnpunten aan. Als je niet aan niveau A voldoet, blijft je content ontoegankelijk, zelfs als je aan niveau AA voldoet. De niveaus tellen bij elkaar op. Bekijk vooral ook de artikelen over de WCAG, principes en richtlijnen."

Moeten educatieve uitgeverijen ook voldoen aan de EAA?
Portretfoto Marian Oosting

Marian Oosting, Toegankelijkheidsexpert: "Ja, ook educatieve uitgeverijen moeten voldoen aan de Europese Toegankelijkheidsakte (EAA). Echter, de EAA gaat specifiek over e-boeken. Fysieke boeken of digitale leeromgevingen vallen hier (nog) niet onder, maar dit is wel een onderwerp dat aandacht heeft in de Tweede Kamer. We sluiten niet uit dat in de toekomst ook digitale omgevingen met informatieve content volgens de wet toegankelijk moeten zijn."

Scholen vragen ons een voorleestool te integreren in al onze content. Moeten we dat doen?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Een voorleestool helpt leerlingen met leesproblemen, zoals dyslexie of concentratiestoornissen, om teksten beter te begrijpen. Ze kunnen de website of de digitale leeromgeving gebruiken zonder extra software. Toch biedt een voorleestool geen volledige ondersteuning voor mensen met een (visuele) beperking. Zij hebben extra informatie nodig om de interface en het gebruik van het digitale platform te begrijpen."

Meer lezen:

Wordt EPUB3 ondersteund door alle readers?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Er is een hardnekkig misverstand over de support van EPUB3 in e-readers. Oude e-readers en bijvoorbeeld Adobe Digital Editions zouden EPUB3-bestanden niet ondersteunen. Hierdoor blijven uitgeverijen soms onterecht ‘hangen’ bij een oud bestandsformaat. EPUB3-bestanden kunnen door alle reguliere readers geopend en gelezen worden. Het kan echter zijn dat sommige ‘features’ die in EPUB3 toegepast kunnen worden niet (volledig) ondersteund worden door een reader. Bijvoorbeeld gesynchroniseerde audio, fixed layout of interactie en invoer van formulieren. Dit zijn eigenschappen die de meeste digitale publicaties niet bevatten. Zorg dus dat je up-to-date blijft, en exporteer je publicatie naar EPUB3." 

Waarom is het belangrijk om digitale content te testen op toegankelijkheid?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Het testen van digitale content op toegankelijkheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende beperkingen (zoals visuele, auditieve of motorische beperkingen) toegang hebben tot dezelfde informatie en functionaliteiten als anderen. Het helpt ook om te voldoen aan wetgeving en richtlijnen zoals de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)." 

Uitgelicht

man houdt hand bij zijn bril en in de andere hand een ipad waarop hij kijkt

De standaard EPUB Accessibility 1.1

Artikel
10 minuten
Uitleg van de standaard EPUB Accessibility 1.1 waarin de eisen en aanbevelingen voor het maken van een toegankelijke EPUB staan.
op een buream liggen papieren met gekleurde elementen. Daarbij zijn de handen te zien van twee mensen. Een heeft een mobiel vast.

Het belang van toegankelijk kleurgebruik

Artikel
4 minuten
Wat is het belang van toegankelijk kleurgebruik en de WCAG-richtlijnen. En hoe kan ik toetsen of mijn digitale content gebruiksvriendelijk is.
drie personen aan een bureau in overleg; een van de mensen wijst met een pen op een beeldscherm

Wat is WCAG?

Artikel
8 minuten
Ontdek WCAG 2.2: dé standaard voor digitale toegankelijkheid. Maak inclusieve content voor iedereen, met praktische tips en richtlijnen!
kleurrijke afbeelding van een groep mensen met handen in de lucht, kijkend omhoog in de lens

Voor hoeveel mensen is toegankelijk publiceren belangrijk

Artikel
5 minuten
Waarom toegankelijke digitale publicaties essentieel zijn voor de 2,5 miljoen mensen met een beperking in Nederland.

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief