Toegankelijk publiceren
Tekst en beeld moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dedicon helpt uitgeverijen met brontoegankelijk publiceren. Of je nu de essentie van toegankelijk publiceren wilt begrijpen, je vaardigheden wilt verbeteren of opdrachten moet verstrekken en controleren, Dedicon staat voor je klaar.
Kom verder!
Toegankelijk publiceren: zo doe je dat
Thema: EPUB
Thema: Beeld en toegankelijk publiceren
Thema: Kleur en toegankelijk publiceren
Toegankelijk publiceren: dit moet je weten
Thema: WCAG
Thema: Waarom toegankelijk publiceren
Thema: Voor wie toegankelijk publiceren
Meestgestelde vragen over toegankelijk publiceren
Waarom moeten we onze publicaties toegankelijk maken als Dedicon dat al doet?
Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Ja, het klopt dat Dedicon publicaties omzet naar een aangepaste leesvorm. Dat doen we achteraf, als een publicatie al is uitgegeven. En uitsluitend voor een specifieke doelgroep; voor mensen met een leesbeperking. Dat doen we al meer dan 65 jaar. Toch is het noodzakelijk dat uitgeverijen zelf aan de slag gaan met toegankelijkheid, zodat íedereen – ongeacht beperking – direct toegang heeft tot publicaties. Wil je weten hoe dat precies zit, lees dan het artikel over toegankelijk publiceren aan de bron."
Is het verplicht om een e-book toegankelijk te maken?
Marian Oosting, Toegankelijkheidsexpert: "Ja, dat is per 28 juni 2025 verplicht. Hiervoor zijn regels opgesteld. De boeken die voor die tijd gepubliceerd zijn (zgn. backlist) moeten per 28 juni 2030 toegankelijk zijn. Het Commissariaat voor de Media ziet hierop toe en kan boetes uitdelen. Op de wet zijn uitzonderingen van toepassing."
Mijn digitale content moet voldoen aan WCAG niveau AA. Dan hoef ik toch alleen naar de criteria onder AA te kijken?
Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Nee, je moet ook voldoen aan de criteria onder niveau A. Deze criteria behandelen andere elementen met andere oplossingen en geven de grootste toegankelijkheidspijnpunten aan. Als je niet aan niveau A voldoet, blijft je content ontoegankelijk, zelfs als je aan niveau AA voldoet. De niveaus tellen bij elkaar op. Bekijk vooral ook de artikelen over de WCAG, principes en richtlijnen."
Moeten educatieve uitgeverijen ook voldoen aan de EAA?
Marian Oosting, Toegankelijkheidsexpert: "Ja, ook educatieve uitgeverijen moeten voldoen aan de Europese Toegankelijkheidsakte (EAA). Echter, de EAA gaat specifiek over e-boeken. Fysieke boeken of digitale leeromgevingen vallen hier (nog) niet onder, maar dit is wel een onderwerp dat aandacht heeft in de Tweede Kamer. We sluiten niet uit dat in de toekomst ook digitale omgevingen met informatieve content volgens de wet toegankelijk moeten zijn."
Scholen vragen ons een voorleestool te integreren in al onze content. Moeten we dat doen?
Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Een voorleestool helpt leerlingen met leesproblemen, zoals dyslexie of concentratiestoornissen, om teksten beter te begrijpen. Ze kunnen de website of de digitale leeromgeving gebruiken zonder extra software. Toch biedt een voorleestool geen volledige ondersteuning voor mensen met een (visuele) beperking. Zij hebben extra informatie nodig om de interface en het gebruik van het digitale platform te begrijpen."
Meer lezen:
- Lees alles over het WCAG-principe Robuust
- Bekijk de artikelen van het thema Hulptechnologie
Wordt EPUB3 ondersteund door alle readers?
Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Er is een hardnekkig misverstand over de support van EPUB3 in e-readers. Oude e-readers en bijvoorbeeld Adobe Digital Editions zouden EPUB3-bestanden niet ondersteunen. Hierdoor blijven uitgeverijen soms onterecht ‘hangen’ bij een oud bestandsformaat. EPUB3-bestanden kunnen door alle reguliere readers geopend en gelezen worden. Het kan echter zijn dat sommige ‘features’ die in EPUB3 toegepast kunnen worden niet (volledig) ondersteund worden door een reader. Bijvoorbeeld gesynchroniseerde audio, fixed layout of interactie en invoer van formulieren. Dit zijn eigenschappen die de meeste digitale publicaties niet bevatten. Zorg dus dat je up-to-date blijft, en exporteer je publicatie naar EPUB3."
Waarom is het belangrijk om digitale content te testen op toegankelijkheid?
Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Het testen van digitale content op toegankelijkheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende beperkingen (zoals visuele, auditieve of motorische beperkingen) toegang hebben tot dezelfde informatie en functionaliteiten als anderen. Het helpt ook om te voldoen aan wetgeving en richtlijnen zoals de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)."
Live Q&A met een expert
Even sparren met een expert. Of tussen de bedrijven door een praktische vraag stellen. Dat kan! Vraag een live Q&A-sessie aan. Krijg snel en deskundig antwoord op jouw vraag. Online. Geheel vrijblijvend. Rondje van het Huis.
Uitgelicht
De standaard EPUB Accessibility 1.1
Het belang van toegankelijk kleurgebruik
Wat is WCAG?
Voor hoeveel mensen is toegankelijk publiceren belangrijk
Snel van start? Download 4x10 tips.
Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben. Je kunt ze direct downloaden of als fysiek exemplaar aanvragen.