Thema: Beeld en toegankelijk publiceren
Maak afbeeldingen in je publicatie toegankelijk voor je lezers

Toegankelijk beeld: WCAG-criterium 1.1.1 uitgelegd

WCAG-criterium 1.4.5: Vermijd beeld van tekst

Wel of geen tekstalternatief bij afbeeldingen

Stappenplan: Tekstalternatief of beeldbeschrijving toepassen

Terminologie toegankelijk beeld
Veelgestelde vragen over beeld en toegankelijk publiceren
Waarom is het belangrijk om beeld toegankelijk te maken?

Toegankelijkheidsexpert Anke Kersten: "Beelden bevatten vaak essentiële informatie. Voor mensen met een visuele beperking moet deze informatie op een andere manier beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via een tekstalternatief. Zo blijft de inhoud begrijpelijk en bruikbaar voor iedereen, wat bijdraagt aan inclusie en naleving van toegankelijkheidsrichtlijnen zoals WCAG."
Hoe maak ik afbeeldingen toegankelijk in digitale publicaties?

Toegankelijkheidsexpert Anke Kersten: "Door een beeldbeschrijving of alternatieve tekst (alt-tekst) toe te voegen die de essentie van het beeld beschrijft. Deze tekst wordt voorgelezen door schermlezers. Houd de beschrijving kort maar informatief, en stem deze af op de functie van het beeld in de context van de tekst. Een handig stappenplan vind je bovendien op onze site."
Moet ik álle beelden van alternatieve teksten voorzien?

Toegankelijkheidsexpert Anke Kersten: "Nee, alleen beelden die informatie overbrengen. Decoratieve afbeeldingen hoeven geen alt-tekst te krijgen; gebruik in dat geval een lege alt-tekst (alt="") om schermlezers te laten weten dat het beeld kan worden overgeslagen. Lees vooral ook het artikel over wel of geen tekstalternatief bij afbeeldingen."
Hoe ga ik om met complexe beelden, zoals grafieken of diagrammen?

Toegankelijkheidsexpert Anke Kersten: "Geef een korte alt-tekst en verwijs naar een uitgebreide beschrijving in de tekst zelf of in een bijlage. Zo blijft de kern toegankelijk, en kan wie dat wil zich verdiepen in de volledige inhoud van het beeld. Op de kennisbank is een handig stappenplan te vinden voor het toevoegen van tekstalternatieven of beeldbeschrijvingen bij afbeeldingen."
Wat als ik geen beschrijving kan bedenken die recht doet aan het beeld?

Toegankelijkheidsexpert Anke Kersten: "Vraag hulp aan experts of overweeg om de informatie in het beeld ook tekstueel in de hoofdtekst op te nemen. Denk vanuit de lezer: wat moet iemand begrijpen die het beeld niet kan zien? Uiteraard helpen ik en mijn collega's van Dedicon je graag verder."
Hoe verhoudt beeldtoegankelijkheid zich tot de WCAG-richtlijnen?

Toegankelijkheidsexpert Anke Kersten: "Beeldtoegankelijkheid valt onder WCAG-succescriteria zoals 1.1.1 (niet-tekstuele content). Deze richtlijnen vragen om tekstalternatieven zodat content bruikbaar blijft voor iedereen, ongeacht beperkingen of gebruikte hulpmiddelen."
KENNISBANK VOOR UITGEVERS
Toegankelijk publiceren omvat nog veel meer.
Onze experts hebben al hun kennis per thema gebundeld.
WCAG-richtlijnen, Beeld, EPUB, Hulptechnologie, Metadata en meer.
Van de eerste basisprincipes tot praktische know-how.
Alles wat je nodig hebt vind je in onze kennisbank.
Doe er je voordeel mee.
Kom verder!