Thema: Hulptechnologie

Slimme oplossingen voor inclusieve en gebruiksvriendelijke content

Maak digitale content toegankelijk voor iedereen. Hulptechnologie speelt een cruciale rol in het waarneembaar en bedienbaar maken van informatie voor diverse gebruikers, met of zonder beperkingen. Ontdek hoe slimme combinaties van algemene en specifieke technologieën je content beter laten aansluiten op de behoeften van alle lezers. Toegankelijkheid is geen luxe, maar een manier om inclusie te bevorderen. Samen zorgen we ervoor dat digitale content écht voor iedereen bruikbaar is.
jonge dame wijst iets aan op een beeldscherm met code; een andere persoon kijkt ernaar

Hulptechnologie: inzicht in gebruik

Artikel
4 minuten
Je maakt digitale content toegankelijk voor alle lezers. Ontdek hoe algemene en hulptechnologie digitale content voor iedereen waarneembaar en bedienbaar maken.
jong persoon leest op ipad met hond naast zich

Hulptechnologie: praktische voorbeelden

Artikel
3 minuten
Hulptechnologieën maken digitale content toegankelijker voor iedereen. Ontdek hoe tools zoals voorleesfuncties en spraakbesturing barrières wegnemen.
persoon bedient een brailleleesregel

Hulptechnologie: software en hardware

Artikel
8 minuten
Ontdek hoe hulptechnologie software en hardware inzet om digitale content toegankelijker en inclusiever te maken voor iedereen.

Meestgestelde vragen over dit thema

Waarom is het belangrijk om digitale content te testen op toegankelijkheid?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Het testen van digitale content op toegankelijkheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende beperkingen (zoals visuele, auditieve of motorische beperkingen) toegang hebben tot dezelfde informatie en functionaliteiten als anderen. Het helpt ook om te voldoen aan wetgeving en richtlijnen zoals de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)." 

Zijn er richtlijnen die ik moet volgen bij het testen zonder schermleessoftware?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) zijn de belangrijkste richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Deze zijn gebaseerd op 4 principes, namelijk; waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijk en robuust. Ze bieden gedetailleerde eisen voor alle aspecten van digitale toegankelijkheid, van tekst tot multimedia en navigatie. Door te voldoen aan de WCAG-criteria kun je digitale toegankelijkheid verbeteren, ook zonder schermleessoftware." 

Ik heb geen hulpsoftware op mijn computer geïnstalleerd. Kan ik toch testen of een publicatie toegankelijk is?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Ja, dat kan. Je kunt controleren of een publicatie voldoet aan de WCAG-normen zonder hulpsoftware, bijvoorbeeld door de code van de publicatie te inspecteren, het contrast te meten met een contrasttool, of door de weergave te testen met een lagere schermresolutie of in te zoomen. Hoewel het niet noodzakelijk is om hulpsoftware te gebruiken, kan het wel helpen bij het testen van de toegankelijkheid."

Wat zijn alternatieven voor schermleessoftware bij het testen van toegankelijkheid? 
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Andere methoden om digitale content te testen zonder schermleessoftware zijn onder meer: 

  • Toetsenbordnavigatie om te controleren of alle interactieve elementen goed toegankelijk zijn;
  • Het gebruik van diverse automatische (online) toegankelijkheidstools;
  • Visuele controles om kleurcontrasten en tekstgrootte te beoordelen;
  • Het inzetten van verschillende gratis beschikbare browserextensies."
Wat zijn de verschillen tussen een voorleestool en een schermlezer?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "De termen voorleestool en schermlezer worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn verschillend. Beide lezen tekst op het scherm voor, maar voor mensen met een visuele beperking is er een belangrijk verschil. Een voorleestool leest alleen de tekst voor. Een schermlezer gaat verder en benoemt ook functionaliteiten, zoals menu’s, links, knoppen en afbeeldingen." 

Meer lezen:

Scholen vragen ons een voorleestool te integreren in al onze content. Moeten we dat doen?
Portretfoto Rieke Vullings

Rieke Vullings, Toegankelijkheidsmanager: "Een voorleestool helpt leerlingen met leesproblemen, zoals dyslexie of concentratiestoornissen, om teksten beter te begrijpen. Ze kunnen de website of de digitale leeromgeving gebruiken zonder extra software. Toch biedt een voorleestool geen volledige ondersteuning voor mensen met een (visuele) beperking. Zij hebben extra informatie nodig om de interface en het gebruik van het digitale platform te begrijpen."

Meer lezen:

banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief