QR-code bij voelbare tekeningen? Zo werkt het!

Op sommige voelbare tekeningen van Dedicon staat een QR-code. Zoals bij de tekeningenbanden en de edities van het reliëfabonnement, verkrijgbaar bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Je kunt deze QR-code scannen met de camera van je smartphone of tablet en de uitleg bij de tekening lezen in gesproken vorm of in digitale tekstversie. Maar wat is een QR-code precies en hoe gebruik je ‘m? Dat leggen we je in dit artikel uit.
voelbare tekening van logo Olympische Winterspelen 2022. Rechtsboven de QRcode.

Hoe gebruik je de QR-code?

De QR-code in het vierkant kun je scannen met de camera-app van een smartphone of van een tablet. Bij oudere toestellen moet je gebruik maken van een speciale app (een QR-lezer/scanner, te vinden via de App- of Playstore). Bij de nieuwste toestellen hoeft dat niet. 

Er zijn een aantal manieren om de QR-code te scannen. 

Met een iOS-toestel:

  1. Door VoiceOver te activeren en tegen Siri te zeggen: “Scan QR-code”. Wanneer de QR-code die op de tekening staat is gescand, opent je apparaat meteen de website waar de uitleg op staat. Dit is de makkelijkste manier.
  2. Door VoiceOver te activeren en de camera-app of QR-lezer-app (bij oudere toestellen) te openen. Wanneer de QR-code die op de tekening staat is gescand, verschijnt er in het scherm een melding met de link naar de website waar de uitleg op staat. Tik op deze link en je apparaat opent de website. 

Met een Android-toestel:

  1. Door TalkBack te activeren en de camera-app of QR-lezer-app (bij oudere toestellen) te openen. Wanneer de QR-code die op de tekening staat is gescand, verschijnt er in het scherm een melding met de link naar de website waar de uitleg op staat. Tik op deze link en je apparaat opent deze website. 
  2. Door TalkBack te activeren en tegen Google Assistant te zeggen: “Scan QR-code”. Google Assistant opent Google Lens, hierbij moet je eerst aangeven dat je met je camera de QR-code wilt zoeken. Wanneer de QR-code die op de tekening staat is gescand, verschijnt er in het scherm een melding met de link naar de website waar de uitleg op staat. Tik op deze link en je apparaat opent deze website. 

Op de website waarnaar de QR-code verwijst kun je de gesproken versie van de uitleg beluisteren*. Onder de gesproken versie vind je de button “ga naar de tekstversie”. Door hierop te tikken, open je een webpagina met de digitale tekstversie van de uitleg. Je kunt er voor kiezen om de tekst te lezen met behulp van een brailleleesregel of voor te laten lezen met VoiceOver of TalkBack.

*Tot onze spijt zit er een foutje in de huidige player waardoor VoiceOver of Talkback niet de juiste benamingen opnoemt voor de buttons en links; bij de afspeelbutton wordt de letter ‘b’ genoemd, bij de pauzeknop de letter ‘a’. We zijn hierover in gesprek met de makers van de player en hopen dat dit snel opgelost kan worden.

Tips 

We geven een aantal tips voor het scannen van de QR-code:

  • Houd je camera recht en stil boven de QR-code.
  • Je hoeft nergens op de te drukken en ook geen foto van de QR-code te maken.
  • Voor het scannen hoeft er maar 30% van de QR-code in beeld te zijn en er vindt al correcte herkenning plaats. Als maatstaf kun je je camera op hand- tot vingerlengte boven de QR-code houden.
  • Zorg dat je een mobiele verbinding hebt of dat je verbonden bent met het internet via Wi-Fi.
  • Als het scannen niet is gelukt en er verschijnt geen melding in het scherm, dan kan het helpen om de app te sluiten, opnieuw te openen en vervolgens weer de QR-code proberen te scannen.

Verkrijgbaar bij Passend Lezen

Het reliëfabonnement en de tekeningenbanden zijn uitsluitend beschikbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Om voelbare tekeningen met de vingers te kunnen ‘lezen’ is enige uitleg en oefening nodig. Voor wie nog niet zo vaardig is in het lezen van voelbare tekeningen kan daarom het beste (eerst / ook) de cursus Tactiele tekeningen lezen bestellen.