Gesproken bladmuziek

Meer dan een gezongen muziekstuk

Bladmuziek (of notenschrift) leren. Voor wie blind of slechtziend is kan hiervoor gebruik maken van braille bladmuziek, geprint of digitaal. Maar als het leren van braille bladmuziek net een brug te ver is, dan is er ook een andere manier: gesproken bladmuziek.

Je zou het misschien verwachten, maar gesproken bladmuziek is iets anders dan een gezongen muziekstuk. In geval van gesproken bladmuziek hoor je een combinatie van voorgespeelde muziekfragmenten en het notenschrift voorgelezen door een menselijke (soms ook een synthetische) stem. Ofwel, een voorgelezen versie van de gedrukte partituur.

De structuur

Gesproken bladmuziek heeft altijd een vaste structuur. Eerst wordt het muziekstuk in zijn geheel voorgespeeld. Daarna wordt het opgedeeld in korte muziekfragmenten die worden voorgespeeld, gevolgd door het voorlezen van het bijbehorende notenschrift. Daarbij wordt alle informatie uit het gedrukte muziekboek voorgelezen. 

Het beheersen van het notenschrift is een voorwaarde om gesproken bladmuziek te kunnen gebruiken. De meeste mensen kunnen met een basiskennis van het notenschrift vrij gemakkelijk leren omgaan met gesproken bladmuziek.

Muziek en DAISY

De collectie gesproken bladmuziek van Dedicon bevat de DAISY-structuur. Dit maakt het eenvoudig om bepaalde fragmenten op te zoeken en om bladwijzers te plaatsen bij de fragmenten die je nog eens wilt oefenen. DAISY-producten kun je afspelen op een DAISY-speler, op een computer met (gratis) DAISY-software (bijvoorbeeld AMIS) of met de DAISY-app LEX voor jouw smartphone of tablet. 

Proefexemplaar opvragen?

Dit proefexemplaar voor gevorderden kan via onze klantenservice worden besteld: Debussy’s ‘Pour le Piano’.

Meer weten?