Tips voor muzikanten en muziekdocenten

Muziekplezier begint hier!

Ben je een muzikant met een visuele beperking? Geef je muziekles aan blinde of slechtziende leerlingen? Of ben je juist van plan te starten met het bespelen van een instrument? Het is fijn te weten wat er allemaal is op gebied van aangepaste muziekvormen. Naast onze eigen collectie aangepaste bladmuziek geven we je ook handige sites waar je terecht kunt. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Handige tips:

Braille muziektekens opzoeken

Braillemuziek is universeel, op enkele eigenaardigheden per land na. Als je een muziekteken wilt opzoeken en Duits kunt lezen, dan is er een heel handig online muziekwoordenboek.

Handige apps en software voor blinde en slechtziende muzikanten

  • Zelf muziek mixen, producen of als DJ aan de slag? Er zijn toegankelijke (professionele) computerprogramma’s of apps waarmee je muziek kunt opnemen en mixen zoals Reaper of Audacity, DJ app voor iOS of Mac en ook zijn er mogelijkheden voor als je met Midi software je eigen muziek wilt creëren.
  • Zelf bladmuziek componeren kan met de Symphony app voor iPhone of iPad waarmee je met een toetsenbord of keyboard de noten invoert. Deze app is geheel toegankelijk met VoiceOver en sneltoetsen te gebruiken. Ook op de pc zijn er mogelijkheden. 
  • Met Oscar's Chords, een gratis app voor laptop/computer, verkrijgbaar in de Windows appstore, kun je akkoorden zoeken voor gitaar, ukelele, of bariton-ukelele. Je hoort en leest, naar keuze in het Engels of in het Nederlands, welke snaren je moet indrukken. Ook is er een hele duidelijke visuele weergave voor (zeer) slechtziende musici. Je kunt de app bedienen met je stem, maar dan moet je de akkoorden en opdrachten in het Engels zeggen. TIP: Lukt dat Engels spreken niet goed? Dan kun je in de instellingen bij taal de volgende optie aanvinken: 'Accenten herkennen als deze taal niet de moedertaal van de spreker is'. Je vindt Oscar's Chords op de website van Oscar. 

Uitgebreide informatie over de apps vind je op het kennisportaal van Visio met tips, artikelen, overzichten en gebruikershandleidingen. Hier is ook informatie te vinden over apps die je bladmuziek vergroten of handige tips zoals een pratend stemapparaat, waarbij je niet op het scherm hoeft te kijken. De site wordt regelmatig aangevuld.  

Zwitserse collectie bladmuziek

Als je Duits kan lezen, dan is de muziekafdeling van de SBS (de Schweizerische Bibliothek für Blinde, Seh- und Lesebehinderte) een aanrader. Deze heeft een zeer uitgebreide collectie braille bladmuziek. Zij lenen ook uit aan mensen buiten Zwitserland. Neem voor meer informatie en voorwaarden contact op met hun klantenservice.

Site voor musici met een visuele beperking

Connect2music is een website die informatie verstrekt over muziekbeoefening door musici met een visuele beperking. De site is bedoeld voor de musicus met een visuele beperking, maar ook voor muziekdocenten, muziekgroepen en koren.

Catalogus ABC 

In de catalogus van het Accessible Books Consortium vind je maar liefst 2500 titels braille bladmuziek. 

Helpdesk Braillemuziek

‘Waar vind ik een docent braille bladmuziek?’ ‘Welke expert kan mij helpen met braille bladmuziek?’ ‘Hoe moet ik dit lezen?’ Heb je praktische vragen over braille bladmuziek? Vraag het dan de Helpdesk Braillemuziek!  Mail je vraag naar de Helpdesk Braillemuziek. Wil je meer hierover weten? Lees het artikel 'Vraagbaak voor braille bladmuziek'.

Proefexemplaren bestellen?

Van vergrote bladmuziek en gesproken bladmuziek zijn proefexemplaren beschikbaar. Deze kunnen via onze klantenservice worden besteld.

Vergroting A4: ‘Dona nobis pacem’ van Jan D.
Vergroting A3: ‘Kinderszenen’  van Robert Schumann
Gesproken: Debussy’s ‘Pour le Piano’ (voor gevorderden)

Muziek in aangepaste vorm bij Dedicon:

  • Braille bladmuziek

Muziek leren is leerzaam én leuk! Tenminste, als je de muziek kunt spelen waar je zelf van houdt! Wat veel mensen niet weten, is dat je onder bepaalde voorwaarden een productieverzoek kunt doen bij Dedicon. Zo speel je straks ook de muziek van jouw favoriete artiest. Onze collectie braille bladmuziek bevat momenteel grotendeels klassieke werken in braille voor piano, blokfluit en gitaar. Daarnaast is er ook al een kleine verzameling populaire werken in braille.

Ben je klaar voor een eerste kennismaking met braillebladmuziek? Met onderstaande boeken maak je kennis met braille bladmuziek:

- Wie is er bang voor braille bladmuziek? 
- Basisboek Braille Bladmuziek

Ben je al zover om muziekstukken te spelen? Speel bijvoorbeeld Grease! Of ben je toch meer van Disney? En wat denk je van populaire covers voor op de piano?

  • Bladmuziek in vergrote vorm

Dedicon heeft enkele exemplaren in collectie. Je kunt ook zelf aan de slag, lees hiervoor het artikel om zelf thuis bladmuziek te vergroten. 

  • Gesproken bladmuziek 

Deze collectie bevat met name klassieke werken, vooral voor piano, gitaar, orgel en zang, zowel voor beginners als gevorderden. Maar.. wat denk je bijvoorbeeld van Let it be van de Beatles?

Wil je graag weten of leren hoe de G-sleutel er uit ziet? Een kwartnoot of een rust? Muziekschrift in reliëf geeft je met behulp van voelbare tekeningen een indruk!

Bestellen

Alle aangepaste leesvormen van bladmuziek zijn te bestellen via onze webwinkel. Mis je iets? Neem dan contact op met onze klantenservice! Wil je juist meer weten over de producten? Onze expert Julian Nauta vertelt je er graag meer over! 

Meer weten?