Veilig over straat met voelbare plattegrond

Gemeente Sint-Michielsgestel werkt aan toegankelijk centrum

Bouwplaatsen omringd met hekken, verlegde looproutes, afzettingen, nieuwe bouwwerken. Als je blind of slechtziend bent dan is veilig je weg vinden langs al deze obstakels een hele opgave. Dat zag ook de gemeente Sint-Michielsgestel toen het centrum flink op de schop ging. Reden voor de gemeente om Dedicon opdracht te geven voor het maken van een voelbare plattegrond.

De doofblinde Louis Matthijsse (59), inwoner die het onderwerp bij de gemeente aankaartte, was de eerste die de voelbare plattegrond mocht verkennen. Matthijsse mijdt al enige tijd de dorpskern vanwege de obstakels. Te gevaarlijk. De voelbare plattegrond moet voor Matthijsse en andere visueel beperkte mensen de gang door het centrum nu vergemakkelijken.

Louis Matthijsse verkent als eerste de voelbare plattegrond van Sint-Michielsgestel. Links zijn begeleider, Marleen Steelooper.

Pinautomaat

Op de plattegrond in reliëf zijn de Dommel, de straten en de winkelpanden weergegeven en er is een legenda in brailleschrift. Ook zijn er zaken op de tast te ontdekken waar je als leek niet zo snel bij stil staat. De locatie van de pinautomaat, bijvoorbeeld. Het is de bedoeling dat, na voltooiing van het centrum, een groot exemplaar van de voelkaart in het dorp komt te staan. Een kleinere versie van de kaart is voor visueel beperkte mensen verkrijgbaar bij de gemeente. “De kaart is erg goed ontvangen”, aldus communicatieadviseur Marjolein Dortmans. “Dat de gemeente rekening houdt met de informatievoorziening voor blinden en slechtzienden wordt erg gewaardeerd.”

Inclusieve oplossing

De geleverde voelbare plattegrond is een tijdelijke oplossing; de komende jaren gaat er nog veel veranderen in het centrum. Daarom denkt de Brabantse gemeente alvast na over een duurzame, inclusieve oplossing voor zowel blinde inwoners en bezoekers als voor ziende mensen. Bijvoorbeeld voelbare plattegronden in kleur met veel contrast, grootletter en braille. Of een maquette die blinden en slechtzienden op de tast kunnen verkennen, maar tegelijkertijd ook een mooie bezienswaardigheid voor zienden is. 

Lees ook het artikel dat eerder in het Brabants Dagblad verscheen.

Meer weten?