De toekomst van braille

Waarom braille een blijvertje is

Geregeld krijgen we de vraag wat de toekomst van braille is. Of het schrift nog wel bestaat over 10 jaar. Alles gaat straks toch gewoon via spraakbesturing, is dan vaak de aanname. Niet is minder waar. Braille leeft!

Dat braille toekomst heeft, leggen we zo graag uit. Maar eerst even terug naar audio. De komst van audio en spraakbesturing en spraakweergave is heel prettig. Vaak is het goede oplossing voor mensen met en zonder leesbeperking. Een luisterboek is de trein bovendien een stuk comfortabeler dan een brailleboek van een paar kilo. Audio is sommige gevallen dus een uitstekend en comfortabel alternatief. Maar audio is zeker geen vervanging van braille!

Onafhankelijk

Ten eerste is spraakbesturing of spraakweergave lang niet altijd beschikbaar. Denk maar eens aan een kruidenpotje in het keukenkastje. In dat soort gevallen is een simpel labeltje met braille een perfecte uitkomst. Braille zorgt ervoor dat je zelfredzaam bent, en onafhankelijk bent van eventuele beschikbaarheid van audio of andere mensen.

Woordbeeld

Ten tweede heeft braille de belangrijke eigenschap dat je zelf een woordbeeld kunt vormen. Anders gezegd, je weet daardoor hoe een woord geschreven moet worden. Audio heeft die eigenschap niet. Door te voelen hoe woorden worden geschreven, ontstaat woordbeeld. Is “leidt” nou met EI, IJ een D, T of DT bijvoorbeeld? Met braille weet je het. In audio hoor je het verschil niet. 

Braille helpt dus niet alleen om lezen, maar ook om te schrijven. Als je niet weet hoe je moet schrijven, ben je feitelijk analfabeet. Dan kun je geen eindexamen doen, of een sollicitatiebrief schrijven. Er is vooralsnog geen enkele leesvorm, die die essentiële eigenschap vervangt.

brailleleesregel met toetsenbord en deel van een hand

Digitaal braille

Wat wel verandert, is de drager. Braille wordt nu nog veel gedrukt op papier. Die vraag neemt langzaam wat af. Daarentegen is de vraag digitale bestanden in opkomst. Goeie zaak! Want met digitale bestanden kun je zelf bepalen of je het bestand wilt zien, horen of voelen op je brailleleesregel. Enige digivaardigheid is dan wel vereist. En daarom blijven we ook braille op papier produceren.  

Kortom, braille is er voor een kleine groep mensen. Maar voor hen is braille extreem waardevol. En met het oog op een samenleving waarin niemand mag worden uitgesloten, ligt er nog een mooie toekomst voor braille weggelegd. Kortom, braille leeft! 

Meer weten?