Braille op het beeldscherm

Wanneer gebruik je welke methode?

Soms wil je als (ambulant) begeleider laten zien hoe iets in braillepuntjes geschreven wordt. Of je wilt braillekarakters bij voelbare tekeningen op zwelpapier typen. Hoe doe je dat?

Braillefont

Je kunt een ‘braillelettertype’ gebruiken. Bijvoorbeeld de fonts die je kunt downloaden op https://www.eduvip.nl/font-voor-braillelettertype/. Maar let op: als je een tekst in bijvoorbeeld Arial of een ander ‘gewoon’ lettertype typt, en je maakt er daarna een braillefont van, dan kunnen er fouten in de brailletekst kruipen.

Bijvoorbeeld:
Als je 45 typt en dan het braillefont toepast, staat er: 45
En dat is geen 45, maar ‘de’. 
Om 45 te typen, moet je een cijferteken typen. Dat maak je met # (hekje).
Of je  #de of #45 typt, maakt niet uit; het wordt allebei #de.

Je moet dus wel weten hoe je braille schrijft! Dat vind je voor Nederland en Vlaanderen in de zes-punts braillestandaard voor algemeen gebruik van 2019. En ja: dat is best ingewikkeld. Naast het cijferteken zijn er nog andere tekens die je wel in braille nodig hebt, maar niet bij zwartschrift. Neem alleen al het hoofdletterteken.

Stel dat je ‘De’ wilt schrijven: dan moet je een hoofdletterteken (puntje 4 en 6) voor ‘de’ zetten. En waar vinden we dat teken nou in het font?! Helaas, je kunt lang zoeken; dat zit er niet in. Om dat te maken typ je 2828 en druk je vervolgens op ALT = x. Probeer maar!

Hoe je de andere braille-eigen tekens moet maken, lees je in de handleiding die je op dezelfde pagina kunt downloaden als het braillefont.

Let op: er zijn ook Amerikaanse en andere braillefonts die je op internet kunt vinden en kunt downloaden. Daarvoor geldt hetzelfde en er kunnen nog meer addertjes onder het gras zitten. In Simbraille bijvoorbeeld moet je een 4 typen om een (Nederlandse) punt in braille te typen.


Unicode braille

Je kunt ook in unicode braille werken. Dan werk je direct in puntjes. Die verschijnen niet alleen op je beedscherm; ze verschijnen ook precies zo op de brailleleesregel! Lees hier meer over op de website van de braille-autoriteit:

Blinde leerlingen kunnen ook unicode braille typen. Unicode braille wordt niet voorgelezen; het zijn geen puntjes die gemaakt zijn door een programma om tekst naar puntjes om te zetten. Het zijn gewoon puntjes en je moet weten wat ze betekenen. Dat kan per taal verschillen, want brailletabellen die aangeven wat ieder braillekarakter (dus iedere specifieke puntencombinatie) kan betekenen, verschillen per land. Geen probleem natuurlijk voor wie goed braille kan lezen.

Meer weten?