Wat maakt braillepapier speciaal?

Braille printen vereist het juiste papier

Bij Dedicon staan drie grote brailleprinters om schoolboeken en andere materialen in braille te printen. Daar hangen enorme rollen papier aan. Ander papier dan we hier in de gewone printers stoppen. Waarom is dat eigenlijk?

Ander papier 

Het printen van brailleteksten vraagt om andere eigenschappen van het papier dan het printen van inkt doet. Inkt wordt op het papier geprint. Brailletekens worden moeten voelbaar worden als halfronde bolletjes van ongeveer een halve millimeter hoog. De printer slaat die bolletjes aan de achterkant in het papier; aan de achterkant ontstaat een putje, aan de voorkant een puntje. 

Punten om rekening mee te houden

Samen met klanten is onderzocht welk papier fijn voelt. Maar ook technisch moet het papier aan een aantal eisen voldoen:

  1. Braillepapier moet dik genoeg zijn. We willen gladde halfronde bolletjes en geen opengebarsten puntjes.
  2. Braillepapier moet voldoende vezels hebben. Dat zorgt ervoor dat de puntjes ook na meerdere keren lezen mooi gevormd blijven en niet plat worden.
  3. Braillepapier moet gelijkmatige dikte hebben. Zo voel je als lezer duidelijk de verschillen tussen de karakters.
  4. Braillepapier mag geen scherpe randen hebben. Vingers die zich snijden aan papier, dat willen we natuurlijk voorkomen!   
  5. Minimale milieubelasting. Dat betekent chloorvrij, stofvrij en gifvrij papier, dat (deels) vervaardigd is uit FSC-hout.

Ieder jaar weer rollen de boeken op braillepapier van de hoogste kwaliteit van onze printers af! 

Meer weten?