Transcript: interview Europese Toegankelijkheidsakte
Dit transcript hoort bij de video Wetgeving 9: Europese Toegankelijkheidsakte (interview):
[Emiel] Hoi! In de vorige video zijn een aantal wetten, verdragen en richtlijn al de revue gepasseerd. De Europese Toegankelijkheidsakte is de laatste in dat rijtje. En deze speelt een centrale rol bij digitale publicaties en e-books. Maar wat houdt deze akte nou eigenlijk in?
In deze video ga ik in gesprek met Marian Oosting, expert bij Stichting Dedicon. Zij legt uit waarom deze akte van belang is, voor wie en wat het precies inhoudt.
Marian, kun je eens uitleggen waarom deze akte er eigenlijk is?
[Marian] Nou, je staat er eigenlijk niet bij stil, maar in Nederland zijn er 4 miljoen mensen met een beperking en in Europa zijn er dat 135 miljoen. En met de vergrijzing die er op dit moment aan zit te komen, wordt dat eigenlijk alleen maar groter. Voor deze groep mensen met een beperking zijn heel veel producten en diensten niet of onvoldoende toegankelijk. En om te zorgen dat ze die producten en diensten wel kunnen gebruiken, is de Europese Toegankelijkheidsakte opgesteld. Hij is ook wel bekend als de European Accessibility Act.
De akte geldt eigenlijk voor alle producten en diensten die binnen de Europese markt worden gefabriceerd en verkocht. En daarnaast moet die akte ook de uitwisseling van de toegankelijke producten en diensten binnen de Europese markt mogelijk maken.
[Emiel] En om wat voor producten en diensten gaat dat dan? Kun je er een aantal voorbeelden van geven?
[Marian] Nou, denk bijvoorbeeld aan ticket- en betaalautomaten, bijvoorbeeld in een parkeergarage of in een bioscoop, of bij een bank de pinautomaten. Mensen die in een rolstoel zitten, of blind of slechtziend zijn, die kunnen die niet altijd zelfstandig gebruiken. Of neem bijvoorbeeld digitale handleidingen van een magnetron of een fototoestel. Er zit vaak heel veel tekst, in met ingewikkelde taal. En voor veel mensen is dat niet altijd begrijpelijk. Maar je kunt ook denken aan afbeeldingen op websites; die zijn lang niet altijd goed voorzien van beeldbeschrijvingen. En tv-programma's en video's die zijn lang niet altijd voorzien van audiodescriptie, zodat mensen die blind zijn meekrijgen wat er op het beeldscherm gebeurt als er even niet gepraat wordt.
[Emiel] Oké, dus als ik het goed begrijp zorgen deze richtlijnen ervoor dat mensen met een beperking de producten en diensten gemakkelijk kunnen gebruiken, omdat ze toegankelijk worden geproduceerd en aangeboden?
[Marian] Ja, inderdaad. En dat is ook hard nodig, want alleen op die manier kunnen mensen met een beperking net zo zelfstandig leven als mensen zonder een beperking. En dan gaat het dus ook over het VN-Verdrag Handicap en de Wet Gelijke Behandeling waarover ik al eerder heb gesproken in deze serie. Daarin heb ik uitgelegd dat mensen met een beperking ook gewoon het recht hebben om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken en natuurlijk aan het werk te zijn. Dus rechten, feitelijk zoals jij en ik.
[Emiel] De Europese Toegankelijkheidsakte is een richtlijn die wordt omgezet naar nationale wetgeving, toch?
[Marian] Ja.
[Emiel] En wanneer gaat deze in?
[Marian] Nou, het is de bedoeling dat die dit jaar, 2022, in alle landen van de Europese Unie in nationale wetgeving wordt omgezet. En het is de bedoeling dat hij dan drie jaar daarna, in 2025, ook echt van kracht wordt.
[Emiel] En wat valt er onder de Europese Toegankelijkheidsakte?
[Marian] Nou, op dit moment zijn er vooral elektronische producten en diensten in de akte opgenomen. En dan moet je bijvoorbeeld denken aan computers en laptops, pinautomaten en incheckmachines, ticketautomaten bij bepaalde transportdiensten, bankdiensten zoals internetbankieren, maar ook telefonie met het noodnummer 112. Maar ook e-commerce met de webshops, e-readers en… de e-books.
[Emiel] Die laatste is natuurlijk voor uitgeverijen van belang?
[Marian] Ja, want uitgeverijen produceren op steeds grotere schaal natuurlijk e-books. Dus, zodra die Europese Toegankelijkheidsakte van kracht is, moeten alle producten en diensten aan die akte gaan voldoen. Dus ook de e-books. En die voorwaarden die gelden niet alleen voor het e-book an sich, maar voor de hele dienstverlening rondom die e-books. Dus ook voor de webwinkel die de e-books verkoopt, maar ook de e-readers waar je een e-book op leest; die moeten ook toegankelijk zijn.
Dus zodra de Europese Toegankelijkheidsakte van kracht is, moet de hele keten van een e-book, dus zowel de webwinkels als de softwareleveranciers, maar ook natuurlijk de uitgeverij zelf, die moet allemaal aan die toegankelijkheidseisen gaan voldoen.
[Emiel] En om welke voorwaarden dat gaat, dat laten we je zien in de volgende video.
[Marian] Wil je al onze reeks over toegankelijk publiceren bekijken? Klik verder of abonneer je dan op ons Youtube-kanaal via deze link.