Voelbare tekeningen leren lezen is ‘een vak apart’. Voor leerlingen vanaf een jaar of 12, studenten en volwassenen die niet van jongs af aan met voelbare tekeningen hebben leren werken zijn er Op de Tast-boeken gemaakt: Van 3D naar 2D. Deze serie laat je kennis maken met begrippen als schaduw, perspectief en de dingen om ons heen.
De volgende titels zijn in deze serie beschikbaar:
In het boek ‘Basis’ maak je kennis met de methode die gebruikt wordt om driedimensionale tekeningen naar voelbare tekeningen om te zetten: orthogonale projectie. Ofwel: aanzichten recht van boven, recht van voren en recht van opzij. Daardoor vervormen hoeken en lijnen niet. Het is bijna alsof je met je handen een object verkent! Bij deze band zijn 3D-modellen toegevoegd, die precies op de tekeningen passen.
De dingen om ons heen
De methode is heel logisch en oefening baart (snel) kunst. Daarom is het boek ‘De dingen om ons heen’ gemaakt; je oefent het lezen van voelbare tekeningen met behulp van spullen die iedereen in huis heeft of goed kent.
Lego
Wat we vaak horen is: ‘Dit had ik op school moeten leren; dan was ik beter geweest in wiskunde!’
Voor de mensen die echte uitdaging zoeken is het boek ‘Lego’ gemaakt. Hier oefen je eerst met steentjes, dan met bouwsels en tenslotte met bouwsels die (ten dele) ergens achter ‘verdwijnen’; een mooie vervanger voor ‘waar staat de fotograaf’; voor leerlingen die wel wat uitdaging kunnen gebruiken!
Perspectief
Okay, maar zijn bijvoorbeeld voelbare tekeningen foto’s of schilderijen dan ook altijd op die manier gemaakt? Nee. Voor de kunstvakken kan het heel nuttig zijn dat je de begrijpt hoe perspectief en schaduw werken. Stap voor stap wordt het principe van verdwijnpunten uitgelegd in het deel 'Perspectief'.
Schaduw
In het deel 'Schaduw' leer je ook weer stap voor stap alles over lichtstralen en projectie, zelfs als een schaduw.
Dit laatste voorbeeld is wel moeilijk; daarom is er ook een 3D-model van gemaakt:
TIP 1: De Leerweg 3D-2D is bedoeld om zeer slechtziende en blinde leerlingen in het onderwijs een tweedimensionale weergave van een driedimensionaal object te laten begrijpen. Samen met Bartiméus en Visio is deze onderwijsmethodiek tot stand gekomen.
TIP 2: Ben je een ‘echte beginner’? Bij Passend Lezen is een cursus tactiele tekeningen lezen (voor volwassenen) beschikbaar. In 10 lessen met opdrachten leer je verschillende lijnen en texturen herkennen. Dit oefen je met een grafiek en een kaart. Vervolgens wordt ook ‘van 3D naar 2D’ uitgelegd. Het vervolg op deze cursus laat je flink oefenen met 'van 3D naar 2D' aan de hand van een 3D-model van een huisje. Tenslotte oefen je ook met tactiele tekeningen van het menselijk lichaam, ook in perspectief.
TIP 3: Houd de nieuwsbrieven van Passend lezen in de gaten voor workshops tactiele tekeningen. Of vraag of er een workshop bij jou in de buurt kan worden georganiseerd!