Stigmatiserend
De stigmatiserende werking van het haspeltje bleek voor de groep pestkoppen genoeg aanleiding te zijn om Willem flink te pesten. Dag in dag uit. Niet alleen verbaal geweld, maar ook schoppen en slaan was eerder regel dan uitzondering.
Onze productmanagers, zelf ook vaak ouders van kinderen in deze leeftijdsgroep, hebben op de terugweg in de auto geen woord meer met elkaar gewisseld. Hoezo, schoolbezoeken leuk? Wat ze nu gezien hadden kon niet langer!
Prototype voorlees-app
Er bleek een zaadje te zijn geplant. Zelden waren we zo gemotiveerd om een oplossing te ontwikkelen die beter zou aansluiten op de praktijk. Dezelfde dag nog werd een team samengesteld (werktitel ‘haspeltje’) en binnen een paar weken hadden we een werkend prototype ontwikkeld: de voorlees-app LEX waarmee je je schoolboeken op je telefoon kunt afspelen. Vol goede moed, en een beetje zenuwachtig, keerden we terug naar de havo4-klas.
In de klas presenteerden we onze bevindingen. Het werd stil, voor de verandering. Erg stil zelfs. Uitgerekend de grootste pestkop toonde nu belangstelling: “Willem, mag ik eens met je meekijken?” Wat er gebeurde was magisch.
Plezier
Na ons vertrek maakte juf Annemieke de schoolregels nog maar eens duidelijk: “Geen mobieltjes in de klas, behalve Willem dan”. We pikten nog net de opmerking van onze pestkop mee: “Shit, ik wou dat ik ook dyslexie had.” Een mooier compliment konden onze productmanagers niet krijgen.
Willem ging dat schooljaar van 'zero to hero'. Won zelfvertrouwen, kreeg vrienden. Maar bovenal, hij ging weer met plezier naar de school. Inmiddels heeft Willem zijn diploma op zak.
Waar een schoolbezoek al niet goed voor kan zijn.