Geslaagd!
Examen doen met een visuele beperking, hoe werkt dat?
Hoe werkt het nou, eindexamen doen terwijl je blind bent?
“Nou ik zat dus apart, omdat ik ook dubbele tijd heb en er waren twee studenten als surveillanten bij,” legt Niels uit. Veel van zijn examens duurden dus maar liefst zes uur! “Er waren gelukkig bij mij niet meerdere examens op één dag ingeroosterd, maar dat kan wel voorkomen. Gelukkig had ik dat niet, daar was ik wel heel blij mee!"
Welke leesvormen heb je gebruikt op school en met je examens?
“Ik gebruik mijn schoolboeken digitaal en daarnaast voelbare tekeningen. En met mijn examen had ik ook braille erbij. Dat kreeg ik bij mijn tentamens voor leesvakken, economie en M&O ook. Bij die laatste twee vakken zijn namelijk veel tabellen en dan is braille fijn om wat meer overzicht te hebben of snel iets te kunnen opzoeken. Dat kan digitaal ook wel, bijvoorbeeld met ctrl F in Word, maar soms is het fijn om maar één document te gebruiken. Dan kun je daarin werken en heb je alle informatie in braille voor je liggen.”
Welke vakken vond je lastig?
“Economie en wiskunde A zijn vakken die soms wel wat moeilijker zijn als je blind bent. Er zitten figuren in en niet alle opdrachten zijn dan goed te maken. De examens in deze vakken vond ik dus ook lastig. Maar dat is ook omdat de vakken me gewoon niet zo liggen. Wiskunde viel me uiteindelijk mee, daar had ik een voldoende voor. En economie afgerond met een zes gelukkig! Op mijn eindlijst ook alles een zes of hoger, dus het is prima verlopen!”
Hoe heb je je nu voorbereid op de examens?
“Wat ik heb gedaan is voornamelijk oudere examens oefenen en ik heb bij huiswerkbegeleiding gezeten. Als ik dan oefenexamens had gemaakt keken zij het voor me na. De antwoorden van aangepaste examens zijn immers niet aangepast en nakijken van vragen met figuren is daardoor voor mij niet mogelijk. Ook hebben zij me examentraining geboden. Voor vakken als M&O, economie en wiskunde heb ik meerdere examens geoefend van tevoren, maar deze vakken vind ik ook lastig. Voor geschiedenis heb ik niet eens een examen geoefend. En voor aardrijkskunde ging dat een beetje lastig, want daar was op havo niveau geen aangepast examen beschikbaar. Maar ik heb me er niet heel erg druk om gemaakt, ik was wel benieuwd wat er ging komen, maar het viel me gelukkig mee!”
En dan, de uitslag!
“Het was wel spannend om te wachten op dat telefoontje. Ik had wel het idee dat ik geslaagd was, maar het was toch nog een beetje spannend. Mijn examens heb ik ook naderhand niet nagekeken op internet. Ik dacht, ik hoor het wel. Je kan er dan toch niets meer aan verbeteren. En anders had ik een her moeten doen, dan had ik in augustus nog gemoeten. Maar gelukkig ben ik geslaagd met een mooie eindlijst!”
Diploma op zak, en nu?
“Na de zomer ga ik op het HBO sociaal juridische dienstverlening studeren in Rotterdam. Dat is een studie die lijkt op rechten maar dan meer de praktische kant zodat je bijvoorbeeld terecht kunt komen in de schuldhulpverlening. Ik weet al een paar boeken die ik kan bestellen, maar ik wacht nog op een officiële boekenlijst om definitief mijn aangepaste studieboeken te bestellen. De wettenbundel heb ik al binnen!”
Tips van Niels
- “Laat je leerling oefenen met oefenexamens vooraf zodat je kan wennen aan de vraagstelling en hoe je antwoord moet geven. Dat helpt echt!”
- “Laat ruim van tevoren aan de nieuwe school en studie weten dat jouw leerling een beperking hebt en wat daarvoor nodig is. Dan moet het wel goedkomen. Ik ben bijvoorbeeld zelf al in april al langs geweest op de hogeschool voor een afspraak met de decaan van mijn nieuwe studie, mijn mentor en mijn ambulant begeleider. We hebben toen goed besproken wat ik allemaal nodig heb om mijn studie straks goed te kunnen volgen.”