Toegankelijke musea

Kunst voor blinde en slechtziende bezoekers

Het Rijksmuseum, Stedelijk museum, Kröller-Müller Museum, NEMO, Anne Frank Huis, Museum Voorlinden, Groninger Museum, De Fundatie, Bonnefantenmuseum, het Valkhof … Nederland kent prachtige musea. Maar hoe toegankelijk zijn ze? Kan iemand die blind of slechtziend is ook voor de volle 100% genieten van al het moois wat er te zien en te beleven is?

Als museum wil je dat bezoekers ten volle kunnen genieten van de kunstcollecties en tentoonstellingen. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen met een visuele beperking. Vaak is er al veel geregeld in de musea op het gebied van fysieke toegankelijkheid. Audiotours, geleidelijnen en liften zijn daar voorbeelden van. Maar als het gaat om de kunstwerken die er te zien zijn, dan is dat vaak een ander verhaal. Zijn die altijd en overal duidelijk waarneembaar en te beleven voor mensen met een visuele beperking? Is de informatie wel leesbaar en begrijpelijk?

Kunst voor iedereen

Kunst is voor iedereen. Ook mensen met een visuele beperking. Daarom maakt Dedicon beeld en tekst toegankelijk voor museumbezoekers. Dedicon ‘vertaalt’ kunstwerken naar verschillende leesvormen zoals braille, audio, reliëf, digitaal en applicaties. Want kunst ervaren is meer dan kijken alleen. Kunst beleef je ook door te voelen, te ruiken of via muziek, inbeelding of fysieke beleving. Voor musea produceren we teksten en beelden in een leesbare, zichtbare, voelbare of hoorbare vorm, zoals:

Advies toegankelijk musea

Dedicon produceert niet alleen. We helpen u ook om de huidige situatie te analyseren en geven advies en praktische handvatten, zodat u alle noodzakelijke aanpassingen zelf kunt uitvoeren. Onze adviezen stoppen niet bij de kunstcollectie, maar hebben ook betrekking op het gebouw, restaurant en museumwinkel. We maken ook digitale informatie toegankelijk, zodat bezoekers met een visuele beperking zich kunnen voorbereiden op een bezoek aan het museum.

Trainingen tekst en beeld toegankelijk maken

Dedicon organiseert ook workshops Beeldbeschrijving voor uw medewerkers, zodat zij de essentie van een kunstwerk kunnen uitleggen. Oftewel, zij leren hoe ze kunst nog beter toegankelijk kunnen maken voor blinden en slechtzienden.

Meer informatie over toegankelijke musea?