Speciale straatnaambordjes in braille en audio
Na Sydney en New York nu ook in Grave
“Straatnaambordjes kan ik niet lezen, markante herkenningspunten zie ik niet en de GPS op mijn telefoon werkt ook niet altijd vlekkeloos,” legt Davy uit. Voor de inventieve Dediconner was dit reden genoeg om een interessant experiment te starten. Hij zorgde ervoor dat in zijn woonplaats bij alle verkeerslichten slimme wegwijzers kwamen. Ofwel 'praatplaatjes' zoals Davy ze zelf noemt. Straatnaambordjes in braille die als bonus ook relevante omgevingsinformatie bieden via audiofragmenten.
Enthousiaste burgemeester
Voor Grave, een stad die zich met recht profileert als bastion van zorg, was het een logische stap om aan te haken. Burgemeester Roolvink reageerde direct enthousiast: “Wij werken van harte mee aan dit bijzondere experiment dat Davy als betrokken inwoner van onze stad is gestart. Het beleven van Grave krijgt hiermee een extra dimensie en het draagt bij aan een betere toegankelijkheid.” Aan tafel zaten ook de betrokken wethouder en een ambtenaar op het gebied van infrastructuur. Voor hen was niet alleen de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking een belangrijk argument, maar juist ook de toegevoegde waarde van die bordjes hebben voor bezoekers, toeristen en inwoners van de gemeente. Grave maakte hiermee de Nederlandse primeur mogelijk, in navolging op wereldsteden als Sydney en New York waar al voelbare straatnaambordjes te vinden zijn.
Al met al hebben de slimme wegwijzers hun nut bewezen en daarmee is het experiment succesvol afgerond. Davy Kager: "Hopelijk volgen in de toekomst meer gemeenten. En uiteraard zijn de slimme wegwijzers ook op vele andere plekken te gebruiken, zoals musea en in recreatiegebieden."
Concrete invulling VN-verdrag
De straatnaambordjes met braille zijn een goed voorbeeld van een concrete invulling van het in 2016 geratificeerde VN Verdrag inzake gelijke rechten voor mensen met een handicap. Dit verdrag stelt de overheid en alle dienstverlenende organisaties verplicht ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen. Gelijke rechten voor iedereen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de voorzieningen in de leefomgeving van hun inwoners. Deze op een toegankelijke manier voor iedereen aanbieden is niet altijd eenvoudig. De slimme wegwijzers laten zien dat je hier op een inclusieve manier invulling aan kunt geven, en maken ook nog eens duidelijk zichtbaar dat dit thema door de gemeente serieus wordt aangepakt. Daardoor kan het initiatief op veel sympathie rekenen van inwoners en bezoekers.