Maculadegeneratie

Blijven lezen met maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij de kwaliteit van de macula (gele vlek) in het oog afneemt. Dit leidt tot het minder scherp zien van details. Maculadegeneratie (MD) is eigenlijk een verzamelnaam voor veel aandoeningen. De meest voorkomende vorm is Leeftijdgebonden MD (LMD). In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14% van de mensen tussen de 55-64 jaar aan een vorm van Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD). Dit loopt op in de groep 65- tot 75-jarigen tot bijna 20% en in de groep van 75-plussers tot 37%.

Contrast, kleur en details slecht waarneembaar

Bij maculadegeneratie ontstaat het probleem in het netvlies, helemaal achter in de oogbol. Het netvlies dient als 'scherm' waarop beelden worden geprojecteerd, net zoals dat gebeurt bij een fototoestel. Het middelpunt van het netvlies heet de macula of gele vlek. In de macula bevinden zich kegeltjes, lichtgevoelige cellen waardoor contrast, kleur en details waarneembaar zijn. Juist door de uitval van deze functie ontstaan problemen met onder andere lezen, autorijden en het herkennen van gezichten. 

De symptomen van maculadegeneratie kunnen verschillend zijn. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
•    Minder scherp zien
•    Rechte lijnen worden krom
•    Een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek zien
•    Kleuren worden vager
•    Slechter contrast zien


Blijven lezen kan, ook met maculadegeneratie

Een bril of verandering van brillenglazen biedt helaas geen oplossing voor mensen die te maken hebben met maculadegeneratie. Toch is het mogelijk om met maculadegeneratie te blijven lezen. Dedicon geeft informatie namelijk de vorm die je nodig hebt als (goed) zien geen optie (meer) is. Zo kunnen slechtzienden vaak al uit de voeten met een grootletterboek of tekst in vergrote vorm. Voor zeer slechtziende mensen is er braille. Daarnaast maakt Dedicon talloze boeken in gesproken vorm. Ook is software beschikbaar, waarmee tekst kan worden voorgelezen. Kortom, met deze hulpmiddelen en aanpassingen blijft lezen voor iemand met maculadegeneratie mogelijk. 


Toegankelijke informatie voor slechtzienden en blinden

Dedicon is dé expert in het toegankelijk maken van tekst en beeld. Een substantieel deel van onze activiteiten bestaat uit het aanpassen en toegankelijk maken van (school)boeken, kranten en tijdschriften. Duizenden titels per jaar. Daarnaast zoeken wij voortdurend naar praktische hulpmiddelen om ‘grenzeloos lezen’ meer en meer invulling te geven. Zodat iedereen kan lezen wat hij wil, in de vorm die bij hem past. Ook als je maculadegeneratie hebt.