WCAG-principe: Bedienbaar

Iedereen moet functionaliteiten en navigatie kunnen bedienen

De toegankelijkheid van veel digitale content laat anno nu voor een grote groep mensen nog steeds te wensen over. Gebruikers die bijvoorbeeld door een beperking geen muis kunnen gebruiken, botsen dagelijks op obstakels. Het goede nieuws? Met de WCAG 2.2-richtlijnen maak je jouw website of e-book toegankelijker én gebruiksvriendelijker voor iedereen. Dat betekent betere navigatie, flexibele bediening en meer inclusie. In dit artikel ontdek je hoe je met eenvoudige aanpassingen je digitale content toegankelijk maakt en waarom dit een winst is voor zowel je gebruikers als jouw organisatie. Lees verder en maak het verschil!

Bij het principe 'Bedienbaar' draait alles om het toegankelijk maken van digitale content. Iedereen moet eenvoudig kunnen navigeren en interactie kunnen hebben met jouw website of digitale diensten zoals e-books. Volgens de WCAG 2.2-richtlijnen betekent dit principe: “Componenten van de gebruikersinterface en navigatie moeten bedienbaar zijn.” Dit zorgt ervoor dat gebruikers, ongeacht hun hulpmiddelen of vaardigheden, optimaal gebruik kunnen maken van je website of e-book.

Wat betekent 'Bedienbaar' in de praktijk?

Het idee is simpel: iedereen moet de functionaliteiten en navigatie van jouw digitale content kunnen bedienen. Hier zijn enkele concrete voorbeelden:

  • Gebruikers die geen muis gebruiken, moeten alles via een toetsenbord kunnen bedienen.
  • Gebruikers die tijd nodig hebben om taken te voltooien mogen niet gehinderd worden, bijvoorbeeld door tijdslimieten.
  • Gebruikers moeten goed kunnen navigeren, ongeacht of ze dit doen met muis, toetsenbord, spraakbesturing, stylus of oogbediening.  

Met dit principe maak je jouw website en e-books niet alleen inclusiever, maar ook gebruiksvriendelijker voor iedereen.

De vijf WCAG-richtlijnen onder 'Bedienbaar'

  1. Toetsenbordtoegankelijkheid (Richtlijn 2.1). Officieel luidt de tekst onder deze richtlijn: “Maak alle functionaliteit beschikbaar vanaf een toetsenbord.” Zorg ervoor dat jouw website volledig met een toetsenbord te bedienen is. Dus zonder muis en zonder aanraking van het scherm. Dit geldt voor menu’s, links, formulieren en andere interactieve onderdelen. In geval van e-books is hier grote afhankelijkheid van de software of hardware waarmee het boek gebruikt wordt. Gebruik je standaardtechnieken zoals HTML en CSS? Dan ben je al goed op weg! Hiermee maak je digitale content toegankelijk, zelfs voor gebruikers die geen muis of touchscreen kunnen gebruiken.
     
  2. Genoeg tijd (Richtlijn 2.2). Officieel luidt de tekst onder deze richtlijn: “Geef gebruikers genoeg tijd om content te lezen en te gebruiken.” Niemand wil zich gehaast voelen. Zorg ervoor dat gebruikers niet beperkt worden door tijdslimieten. Denk aan informatie die automatisch verdwijnt of een sessie die plotseling uitlogt. Maak het mogelijk om content te pauzeren, verlengen of volledig stil te zetten. Dit zorgt voor een stressvrije gebruikerservaring.
     
  3. Toevallen en fysieke reacties (Richtlijn 2.3). Officieel luidt de tekst onder deze richtlijn: “Ontwerp content niet op een manier waarvan bekend is dat die toevallen of fysieke reacties veroorzaakt.” Let op bij gebruik van flitsende beelden of animaties. Vermijd bijvoorbeeld snel knipperende lichten die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Veiligheid en comfort van je gebruikers staan voorop.
     
  4. Input Modaliteiten (Richtlijn 2.5). Officieel luidt de tekst onder deze richtlijn: “Maak het eenvoudiger voor gebruikers om de functionaliteit te bedienen met andere vormen van invoer dan alleen het toetsenbord.” Niet iedereen gebruikt een toetsenbord. Sommige gebruikers bedienen jouw website via aanraking, spraak of speciale hulpmiddelen. Zorg ervoor dat je content intuïtief en eenvoudig te gebruiken is, ongeacht de invoermethode.

Waarom is bedienbaarheid belangrijk?

Met een bedienbare websites en e-books bereik je een bredere doelgroep, verhoog je gebruiksvriendelijkheid en verbeter je online vindbaarheid voor zoekmachines. Bovendien voldoe je aan de WCAG 2.2-richtlijnen, wat steeds belangrijker wordt om digitale inclusie te waarborgen.

Kortom: maak jouw website en digitale publicaties toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor iedereen. Werk met duidelijke navigatie, flexibele tijdslimieten en alternatieve bedieningsmethoden. Zo maak je digitale content niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook toekomstbestendig!

Onze experts helpen je verder met toegankelijk publiceren

Bewustwording toegankelijk publiceren
In deze bewustwordingssessie leren medewerkers van uitgeverijen waarom digitale toegankelijkheid essentieel is, voor wie het bedoeld is en hoe mensen met verschillende leesbeperkingen toegang krijgen tot content. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren. Kom verder!
Trainingen Toegankelijk Publiceren
De experts van Dedicon delen graag hun kennis over het toegankelijk maken van tekst en beeld. Zo geven we workshops, webinars en trainingen. Over de toepassing van onze producten en diensten, maar ook hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat teksten en beelden toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Op maat, praktijkgericht en direct toepasbaar.
Advies op maat
Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
banner met tekst OP DE HOOGTE BLIJVEN? Abonneer je op onze nieuwsbrief