Unieke collectie luistertijdschriften

Onafhankelijke redactie voorziet in specifieke behoefte van 3.000 blinde en slechtziende luisteraars

De onafhankelijke redactie De Voorste Kamer maakt luistermagazines voor mensen met een visuele beperking. Of je nu van computers houdt, mode of meer van proza en poëzie, voor ieder wat wils. En voor elke leeftijdscategorie. Ruim 16.360 minuten luisterplezier voor meer dan 3.000 abonnees.

Tijdschriften voor jong en oud

De luistertijdschriften zijn er voor luisteraars van jong tot oud. Hoofdredacteur Sjoerd Bunnik: “Zo is er het magazine Hardop voor kinderen van 5 tot 10 jaar met allerlei weetjes, verhalen, gedichtjes, moppen, raadsels, een prijsvraag. En de magazines Klinkklaar en Zapp! bedienen de wat oudere kinderen en tieners. Zienswijs daarentegen is er juist voor mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden. Dat blad heeft weer een andere insteek dan bijvoorbeeld Moet Je Horen, een magazine dat meer gericht is op volwassenen die van jongs af aan blind of slechtziend zijn.” 

“Ik verheug me altijd alweer om alle nieuws, tips, interviews en andere wetenswaardigheden tot me te mogen nemen.” – Elly, abonnee Moet Je Horen

Behalve voor de verschillende leeftijdscategorieën is er ook een keur aan luistertijdschriften naar gelang je interesse. Magazines voor de liefhebbers van kunst, cultuur, trends en mode, voor computergebruikers die alles willen weten over de laatste apps, toegankelijke games en technische snufjes, voor blinden en slechtzienden geïnteresseerd in relaties, samenleving en seksualiteit. Of tijdschriften over proza en poëzie. “Al deze publicaties komen tot stand met inbreng van mensen uit de doelgroep zelf”, aldus Bunnik. “We beschikken over een netwerk van freelance-redacteuren, waarvan een groot aantal zelf blind of slechtziend is. Maar ook worden we dagelijks gevoed door de luisteraars zelf die ons bellen met eigen wensen en ideeën.”

“Met het Nieuw Computer Tijdschrift (NCT) blijf ik op de hoogte van het laatste nieuws uit de computerwereld en hoef ik zelf niet meer te zoeken naar handige apps en programma’s.” – abonnee NCT

De collectie audiomagazines bestaat uit 12 titels:
  • Zet ‘m op: Verhalen, hoorspel, weetjes, liedjes, moppen, reportage of interview, gedichten, hoorspel rond een thema. Voor jongeren met een verstandelijke beperking op (z)mlk-niveau.
  • Hardop: Verhalen, gedichten, interviews, weetjes en moppen over blind en/of slechtziend zijn. Voor kinderen van 5 tot 10 jaar.
  • Klinkklaar: Elke vier weken is er een nieuw nummer met veel informatie en weetjes, een verhaal, een interview, muziek, moppen en meer. Steeds over een ander thema. Voor kinderen met een leeshandicap van 9 t/m 12 jaar.
  • Zapp!: audiotijdschrift over alles wat jongeren interesseert: cultuur, muziek, games, sport, interviews en reportages, seks, relaties etc. Voor jongeren van 12 t/m 18 jaar.
  • Moet je Horen: Magazine over de wereld van blinden en slechtzienden, met onafhankelijk nieuws, discussie, tips, trucs, reportages, interviews, columns, agenda en ingezonden artikelen.
  • Zienswijs: Een audiotijdschrift speciaal voor mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden. Reportages, interviews, de medische stand van zaken, cultuur en ontspanning.
  • Beeldspraak: Recensies van Nederlandse en in het Nederlands vertaalde literatuur, poëzie en proza.
  • Pointe: Proza en poëzie door blinden en slechtzienden. Schrijven en gelezen worden.
  • Oorsmeer: een audiotijdschrift over hoorspel, radio en ander geluid.
  • Cultuur Trends & Mode: Tweewekelijks magazine om de luisteraar helemaal op de hoogte te brengen van de laatste cultuuruitingen. Beeldbeschrijvingen, reportages, interviews en artikelen. Met halfjaarlijks een special over de laatste mode en vier keer per jaar een uitgave over de laatste trends.
  • Nieuw Computer Tijdschrift (NCT): Artikelen over het (toegankelijk) bedienen van de computer, smartphone, cursusmateriaal, tips, apps, artikelen uit computerbladen. Voor de beginnende als gevorderde computergebruiker met een leeshandicap.
  • Mensenleven: over relaties en seksualiteit als je blind of slechtziend bent. Met artikelen en ingezonden ervaringen van lezers.

Specials
Behalve deze audiomagazines maakt de redactie ook speciale, eenmalige uitgaven over een bepaald thema. Eerder verschenen: Het oog, Blinde en slechtziende ouders, Leeuwarden, Rembrandt/Gouden Eeuw, Tour de France en Slechtziend en blind in het OV.
 

CD-hoes met tekst Leeuwarden - Fryslan 2018 Culturele Hoofdstad CD-hoes van de special Het Oog CD-hoes met afbeelding van buisjes met pigmenten

De audiomagazines en de specials zijn exclusief verkrijgbaar voor leden van Passend Lezen. Ze zijn te beluisteren via streaming en/of (Daisy-)cd.

Behoefte blijft onveranderd

Kortom, een indrukwekkende collectie audiotijdschriften voorziet in de specifieke behoeften van mensen met een leeshandicap. En dat is bijzonder; er is geen uitgever in Nederland die voor deze doelgroep tijdschriften op de markt brengt. “De behoefte aan deze tijdschriften blijft onveranderd, ongeacht markttrends en technologische ontwikkelingen,” aldus Bunnik. ”Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen met  spraaksynthese. Onze lezers willen toch het liefst menselijke stemmen horen. En daar zorgen wij voor.”

“Jaren was ik op zoek naar een tijdschrift over radio en ander geluid. In Oorsmeer heb ik dat gevonden. Er staan boeiende hoorspelen en andere items in en ook op een fijne wijze gepresenteerd. Ik verheug me altijd enorm op het volgende nummer.” – Arjen

Over De Voorste Kamer

De redactie van De Voorste Kamer is, hoewel gehuisvest binnen de muren van Dedicon, onafhankelijk. Dat betekent dat zij qua nieuwsgaring en de verwoording daarvan onafhankelijk is van een organisatie. Daardoor kunnen, mogen en moeten de journalisten kritisch zijn. De naam 'De Voorste Kamer' verwijst naar een onderdeel van het oog.

Meer weten? Kijk op de site van De Voorste Kamer.

Publicatiedatum: 2 mei 2022 Laatste update: 3 months geleden