DAISY Consortium
Internationale samenwerking voor toegankelijk publiceren
Het DAISY-project ontstond begin jaren ’90 uit ontevredenheid met het systeem voor audioboeken en braille: voor gevorderde gebruikers was het lezen van traditionele audioboeken te tijdrovend. Hierop is een consortium gevormd dat een alternatief moest ontwikkelen en bibliotheken voor audioboeken kon helpen overschakelen op toegankelijke, digitale boeken. Dit leidde in 1996 tot de oprichting van het DAISY Consortium, waarbij DAISY staat voor Digital Accessible Information System.
Inmiddels is DAISY een gerenommeerde, internationale standaard geworden. Het consortium is zelf uitgegroeid tot een internationale ledenorganisatie. Meer dan 150 partners uit de hele wereld zetten zich in om toegang tot tekst en beeld te realiseren voor mensen met een leesbeperking. Speerpunten waar het Consortium de komende jaren verder aan zal werken zijn het creëren van bewustwording, het implementeren van toegankelijke standaarden en het wereldwijd ondersteunen van uitgevers in de weg naar toegankelijk publiceren aan de bron.
Het Consortium ontwikkelt zelf ook tools voor de productie van toegankelijke informatie voor organisaties zoals Dedicon en ondersteunt deze organisaties waar nodig.
Ook werk maken van toegankelijk publiceren? Zo helpen we uitgevers:
TOEGANKELIJK PUBLICEREN: INTRODUCTIE
Je wilt dat de digitale content van jouw uitgeverij voor iedereen toegankelijk is, maar weet je nog onvoldoende over het onderwerp. Deze bewustwordingssessie is een allereerste kennismaking. Medewerkers van uitgeverijen leren wat digitale toegankelijkheid is, waarom het van belang is en voor wie. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren.
TOEGANKELIJK PUBLICEREN: TRAINING
Je wilt (of moet) als uitgeverij aan de slag met brontoegankelijke e-boeken of andere digitale publicaties, maar je weet nog onvoldoende wat toegankelijk publiceren inhoudt, voor wie het van belang is en waarom. Deze cursus biedt dan uitkomst! Maak kennis met verschillende lezers. Jóuw lezers. En met hun leesbeperkingen. Leer hoe leeshulptechnologie werkt en wat de belangrijkste eisen en richtlijnen (WCAG) zijn. En maak de vertaalslag naar jouw eigen praktijk. Je krijgt toegankelijk publiceren in zicht!
TOEGANKELIJK PUBLICEREN: MAATWERK
Heb je te maken met lastige vraagstukken over brontoegankelijk publiceren? Geen vraag is ons vreemd! Onze experts delen graag hun kennis en ervaringen met jouw team en vertalen die naar praktische oplossingen voor jouw uitgeefpraktijk. Of het nu gaat om het toepassen van de WCAG-richtlijnen, de productie van brontoegankelijke content of verankering in je organisatie: wij begeleiden je naar een duurzame oplossing. Met onze inzichten kun je nieuwe stappen zetten in brontoegankelijk publiceren.