Rembrandt en de Gouden Eeuw

Zinnenprikkelende special voor blinden en slechtzienden

De Nachtwacht, Het Joodse Bruidje, de Staalmeesters... De meeste mensen kunnen zich wel een voorstelling van Rembrandts bekendste werken maken. En van zijn kenmerkende gebruik van donker en licht. Zelfs als je blind bent. Maar dan?

Dedicon maakte ter ere van de 350ste sterfjaar van de grote Hollandse meester een special voor blinden en slechtzienden. Een speciale audiouitgave waarin de luisteraar aan de hand wordt genomen en in vele facetten kan beleven hoe het in de tijd van Rembrandt eraan toeging. En, behalve het werk en de stijl van de kunstenaar, geeft deze special ook een beeld van de beroemde Gouden Eeuw. 

Oudere lachende dame. Tekst: 'Ik heb vandaag met mijn vingers aan een Rembrandt gezeten'

Door de handelsstad

Meer dan 200 minuten waant de luisteraar zich in een tijd die nog steeds velen tot de verbeelding spreekt. De reporter voert de luisteraar tijdens een stadswandeling mee door de smalle steegjes van Dordrecht en beschrijft het rijke verleden van de oude handelsstad. Maar ook beleeft de luisteraar hoe het in die tijd binnenshuis was middels een bezoek aan de stijlkamers in het Westfries Museum in Hoorn. Om vervolgens te horen wat er op tafel stond, hoe het eten was in die tijd, en hoe de kooktrends gedurende deze tijd veranderde. Een interview met een culinair historicus laat de luisteraars letterlijk proeven en ruiken.

VOC-stijlkamer in het Westfries Museum in Hoorn

Beeldbeschrijving: De foto toont de zogenaamde VOC-stijlkamer in het Westfries Museum in Hoorn. Aan de muren grote schilderijen, op de grond tonnen en zakken met daarop specerijen en kruiden. Verder nog vitrinekasten en centraal in de donkere ruimte trekt een klein groepje paspoppen de aandacht met chique, witte jurkjes aan. Foto © Annemarie Pothaar/Westfries Museum

Rembrandt in het Rijks

Behalve de kleurrijke beschrijvingen van Rembrandts tijd is deze special niet compleet zonder beeldbeschrijvingen van de belangrijkste doeken die nu in het Rijksmuseum worden getoond. Want hoe staan De Staalmeesters er eigenlijk bij? Wat hadden ze aan? Of neem nou het Joodse Bruidje. Hoe zag dat meisje eruit? Welke kleuren heeft de kunstenaar toegepast en in welke composities? Dat en meer wordt in detail beschreven. En om de beleving nog intenser te maken laten specialisten van het Rembandthuis horen hoe de kunstenaar etsnaald, riet, penseel en paletmes ter hand moet hebben genomen. 

Beluister de trailer van deze special:

Al met al is deze special een totaalbeleving voor blinde en slechtziende luisteraars waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Voor luisteraars die graag een tijdreis wil maken en zich willen onderdompelen in het werk van Rembrandt. 


Special bestellen?

De special Rembrandt en de Gouden Eeuw is beschikbaar op Daisy-cd en te beluisteren via streaming. Duur: ca. 220 minuten. De cd is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen

Meer lezen over Rembrandt:

  • Amsterdam en de Nachtwacht (2018). De mannen op het meesterwerk van Rembrandt. Auteur Gabri van Tussenbroek achterhaalde alle namen van de schutters en hun verhalen. Waar woonden ze? Wat deden ze?
  • Rembrandts. Portret van een jonge man (2018). Door Jan Six. Een beschrijving van de speurtocht van een kunsthandelaar naar de echtheid van een schilderij van Rembrandt. 

Voelbaar zelfportret

Van het beroemde zelfportret dat Rembrandt in zijn sterfjaar 1669 schilderde, heeft Dedicon in opdracht van Passend Lezen een reliëf op swellpapier gemaakt. In A3 formaat en mét kleur. Het oorspronkelijke olieverfschilderij maakt deel uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. Dit portret van Rembrandt is bij Passend Lezen aan te vragen.

Zelfportret van Rembrandt en buisjes met kleurenpoeders

Beeldbeschrijving foto links: Voelbare tekening van het portret van Rembrandt. Deze tekening is te bestellen bij Passend Lezen. Beeldbeschrijving foto rechts: Reeks buisjes met poeders in verschillende tinten, kenmerkend voor de zeventiende eeuw. Zand- en cremetinten die via kerriekleurtjes overlopen in oranje, rode en diepbruine aardetinten. Dwars onder de reeks buisjes ligt horizontaal een buidje met blauw poeder. 

Meer weten over dit project?