Luisterboeken versus gesproken boeken

Waarom een luisterboek verschilt van een gesproken boek

Luisterboeken, audioboeken, gesproken boeken. De termen worden dikwijls door elkaar gebruikt. De luisterboeken die we bij Dedicon maken noemen we gesproken boeken, omdat er een verschil is tussen de twee. Ze zijn anders dan de luisterboeken die je bijvoorbeeld in webwinkels als Bol.com, Storytel of Luisterrijk kunt downloaden. Hoe zit dat?

Allereerst, wat verstaan we onder luisterboeken? Volgens Wikipedia: ‘Een luisterboek, ook audioboek genoemd, is een geluidsopname van een voorgelezen boek of een ingesproken reeks hoorcolleges. In het commerciële verkeer wordt een luisterboek uitgebracht op cd of als bestand die via internet kan worden gedownload. Daarnaast zijn luisterboeken ook in mp3-formaat verkrijgbaar.’ 

Verschillen tussen gesproken boeken en luisterboeken

Een gesproken boek en een luisterboek lijken veel op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Een gesproken boek, zoals we die maken bij Dedicon, bevat een aantal specifieke kenmerken, waardoor ze verschillen van de commercieel verkrijgbare luisterboeken:

  • Gesproken boeken zijn via Passend Lezen exclusief verkrijgbaar voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn of een andere leesbeperking hebben en zijn volledig afgestemd op hun wensen. In de collectie van Passend Lezen zitten meer dan 80.000 titels.
  • Gesproken boeken worden voorgelezen door een menselijke stem met neutrale intonatie. Oftewel, zonder aparte stemmetjes voor verschillende personages of dat er een mening die doorklinkt in de stem. Dat betekent echter niet dat de gesproken boeken saai en eentonig zijn, maar ze worden zodanig voorgelezen dat de luisteraar zijn eigen mening en verhaal kan vormen in zijn hoofd. 
  • Wanneer je de audio van gesproken boeken sneller of langzamer wilt afspelen, blijft de kwaliteit van de stem goed en is de audio nog steeds verstaanbaar. 
  • Gesproken boeken hebben een speciale structuur (DAISY), waardoor navigeren naar een volgend hoofdstuk, paragraaf of pagina snel en gemakkelijk gaat. De luisteraar moet dan wel beschikken over software die overweg kan met de DAISY-structuur. Bijvoorbeeld AMIS. Ook kan de luisteraar het boek afspelen op een DAISY-speler of beluisteren met de voorleesapp LEX.
  • In gesproken boeken worden ook afbeeldingen en voetnoten voorgelezen. Om de essentie van de afbeeldingen goed te kunnen duiden maakt Dedicon beeldbeschrijvingen. Indien in het oorspronkelijke boek bijschriften bij een afbeelding staan vermeld, worden ook die voorgelezen.

Overeenkomsten tussen gesproken boeken en luisterboeken

Maar er zijn ook overeenkomsten tussen luisterboeken en gesproken boeken:

  • In zowel luisterboeken als gesproken boeken kunnen luisteraars bladwijzers toevoegen. Het boek gaat verder waar de luisteraar de vorige keer is gestopt.
  • Luisterboeken en gesproken boeken zijn verkrijgbaar op cd, als stream voor een luister-app of als downloadbaar mp3-bestand. De boeken zijn online en offline te gebruiken.
  • Het merendeel van de luisterboeken en gesproken boeken is Nederlandstalig, er is een beperkt aanbod in het Engels, Duits, Frans en Fries.

Meer weten over onze luisterboeken?