Beeldbeschrijving, een verrijking?
Pilot: beeldbeschrijvingen in aangepaste kranten en tijdschriften
Vooralsnog voegde Dedicon alleen beeldbeschrijvingen toe aan aangepaste school- en studieboeken. En nu dus ook aan kranten en tijdschriften. Projectleider Emiel van Koot: “In eerste instantie doen we dit gedurende twee korte periodes: de komende twee maanden vanaf medio mei en na een aantal maanden nog een keer. Uiteindelijk zou het mooi zijn als we de kranten en tijdschriften structureel zouden kunnen verrijken met beeldbeschrijvingen. Met dit onderzoek achterhalen we hoe blinde en slechtziende lezers beeldbeschrijvingen ervaren, in welke mate het van toegevoegde waarde voor hen is en welke verbeteringen wenselijk zijn. Aangezien beeld een steeds nadrukkelijkere rol krijgt in het dagelijks leven, is het een mooie taak om die visuele informatie ook voor blinde en slechtziende lezers toegankelijk te maken. Op een manier die recht doet aan het beeld, de leesvorm en de gebruiker.”
Beeldbeschrijvingen maken is een vak apart
Een goede beeldbeschrijving brengt de visuele essentie van een beeld, object of kunstwerk over. Het lijkt eenvoudig, maar dat is een groot misverstand. Want als je tegen een blinde gesprekspartner zegt ‘er zit een vogel op een tak’ weet hij dan dat een vogel geen billen heeft? Of probeer maar eens ‘schaduw’ uit te leggen. Of een optische illusie van Escher. Een goede beeldbeschrijving vraagt dus kennis en inhoudelijke expertise. Expertise die Dedicon in huis heeft. Lees meer over Beeldbeschrijvingen.
De aangepaste kranten en tijdschriften voorzien van beeldbeschrijvingen zijn verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.