10 tips voor toegankelijk tekst en beeld

Gratis downloaden, eenvoudig en snel toepassen

Informatie toegankelijk maken voor mensen die niet (goed) kunnen lezen. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Daarom is er nu een gids met tien praktische tips om tekst en beeld waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk te maken voor iedereen. De tips zijn makkelijk door te voeren. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Breed gedragen initiatie
De gids, met de veelzeggende titel 'Doe mee!' is de opvolger van de eerder verschenen en succesvolle gids 'Maak open!'. De praktische tips en oplossingen zijn afkomstig uit een uitgebreid overzicht van maatregelen. Het overzicht is gemaakt door Dedicon in samenwerking met uitgevers, belangenverenigingen en deskundigen, onder meer uit het speciaal onderwijs. Het project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van OCW en Fonds XL.

Prettig, bruikbaar en comfortabel
Bij het waarnemen van tekst en beeld ervaart iedereen beperkingen. Of dat nu permanent is, tijdelijk of door de omstandigheden. Bijvoorbeeld vanwege dyslexie, slechtziendheid, een ooginfectie of felle zon in de ogen. De tips maken lezen prettig, bruikbaar en comfortabel. Iedereen heeft dus baat bij toegankelijkheid.

De gids Maak open bevat 10 tips voor toegankelijk maken van informatie

Inclusieve samenleving
Ook degene die informatie maakt en verspreidt heeft een belang. Dankzij toegankelijkheid zijn immers meer mensen te bereiken. Daarnaast is toegankelijkheid een slimme voorbereiding op nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals bediening met spraak. En het past in de tendens van maatschappelijke druk voor het bereiken van een inclusieve samenleving.

Als iedereen meedoet, kan iedereen meedoen
De gids richt zich daarom op iedereen die zich bezighoudt met het publiceren van informatie: managers, uitgevers, onderwijsprofessionals, beleidsmakers, ontwerpers, ontwikkelaars, redacteuren en schrijvers. Want als iedereen meedoet, kan iedereen meedoen.

Behalve de gidsen Maak open! en Doe mee! is er nu ook de gids Check dit! met 10 spelregels om digitale toegankelijkheid van tekst en beeld te checken. De gidsen zijn gratis beschikbaar als (toegankelijk) PDF-bestand. Kijk voor meer informatie over toegankelijkheid ook op de website www.inclusiefpubliceren.nl.

Download 10 tips

Toepassingen en inspiratie

Productie Uitgeverijen

Afbeelding
boekenkast en ipad met tekst
Afbeelding
twee handen voelen een pagina met een afbeelding van donald duck en tekst in braille
Afbeelding
deelnemers aan een training in een vergaderzaal
Afbeelding
boek met letterdobbelstenen en letters 'advice'
Afbeelding
distributie: jongeman plakt een kartonnen doos dicht

Meer weten? Neem contact op!