EPUB 3.2. aanbevolen standaard voor digitale publicaties
Ontoegankelijke PDF’s zijn passé
Op de hoogte blijven?
Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen over onze producties in je mailbox.
Ontoegankelijke PDF’s
In de publieke sector is PDF nog een veelvoorkomend formaat voor publicaties. Helaas zijn die uitgaven vaak niet (volledig) toegankelijk. Ze zijn in veel gevallen ook vaak moeilijk te lezen op kleine schermen van tablets en smartphones. EPUB 3.2 is daarentegen uitermate geschikt voor een toegankelijke en gebruiksvriendelijke leeservaring.
Wat is een EPUB?
Een EPUB 3 is een elektronische toegankelijke uitgave. EPUB 3-bestanden zijn digitale bestanden voorzien van een heldere, navigeerbare structuur, die op iedere gewenste manier te lezen zijn: met een brailleleesregel, tekst-naar-spraak, een grotere schermweergave of met een makkelijker leesbaar lettertype. Het zijn toegankelijk bronbestanden met ontelbaar veel mogelijkheden.
Op deze pagina leest u alles over de mogelijkheden en voordelen van EPUB 3.
Besluit digitale toegankelijkheid
Dat EPUB 3.2 de aanbevolen standaard is, is geheel in lijn met het Besluit digitale toegankelijkheid overheid van 23 september 2020 dat geldt voor alle websites van alle overheidsinstanties. Alle overheidsinstanties moeten deze toegankelijkheidsnorm toepassen op al hun websites. Dedicon ondersteunt organisaties hierbij wat betreft het toegankelijk maken van tekst en beeld, met advies en trainingen op het gebied van toegankelijkheid.
Ook werk maken van toegankelijk publiceren? Zo helpen we uitgevers:
TOEGANKELIJK PUBLICEREN: INTRODUCTIE
Je wilt dat de digitale content van jouw uitgeverij voor iedereen toegankelijk is, maar weet je nog onvoldoende over het onderwerp. Deze bewustwordingssessie is een allereerste kennismaking. Medewerkers van uitgeverijen leren wat digitale toegankelijkheid is, waarom het van belang is en voor wie. Zet de eerste stap met deze introductie in brontoegankelijk publiceren.
TOEGANKELIJK PUBLICEREN: TRAINING
Je wilt (of moet) als uitgeverij aan de slag met brontoegankelijke e-boeken of andere digitale publicaties, maar je weet nog onvoldoende wat toegankelijk publiceren inhoudt, voor wie het van belang is en waarom. Deze cursus biedt dan uitkomst! Maak kennis met verschillende lezers. Jóuw lezers. En met hun leesbeperkingen. Leer hoe leeshulptechnologie werkt en wat de belangrijkste eisen en richtlijnen (WCAG) zijn. En maak de vertaalslag naar jouw eigen praktijk. Je krijgt toegankelijk publiceren in zicht!
TOEGANKELIJK PUBLICEREN: MAATWERK
Heb je te maken met lastige vraagstukken over brontoegankelijk publiceren? Geen vraag is ons vreemd! Onze experts delen graag hun kennis en ervaringen met jouw team en vertalen die naar praktische oplossingen voor jouw uitgeefpraktijk. Of het nu gaat om het toepassen van de WCAG-richtlijnen, de productie van brontoegankelijke content of verankering in je organisatie: wij begeleiden je naar een duurzame oplossing. Met onze inzichten kun je nieuwe stappen zetten in brontoegankelijk publiceren.